ASUS ROG Flow

Google i problemi s prikupljanjem podataka

Australijski federalni sud doneo je presudu u kojoj stoji da je kompanija Google odgovorna za obmanjivanje Android korisnika kada je u pitanju prikupljanje podataka.

Nova presuda je u vezi sa “Location History” kontroverzom od pre nekoliko godina, budući da je Google i nakon isključivanja ove opcije prikupljao informacije o kretanju korisnika. Problem je važio za sve Google proizvode, a kompanija je kriva za obmanjivanje korisnika koji su verovali da imaju kontrolu nad ovom funkcijom. Stvar je u tome što je funkcija ‘Web & App Activity‘ takođe omogućavala prikupljanje podataka o lokacijama korisnika, te to što je spadala u podrazumevane opcije koje su uključene bez pristanka korisnika.

Location History je u početku funkcionisala samo u okviru Google Maps aplikacije, što je imalo smisla 2012. godine, kada je funkcija služila samo kao korisna alatka za online mape. Potom je Google 2015. godine pokrenuo jedinstvena podešavanja bezbednosnih opcija na svim uređajima, pa je sa ostalim funkcijama i Location History svoj uticaj proširio na sve Google proizvode.

Pročitajte i:  Fiat je napravio „Hey Google“ automobil 

Još uvek nije jasno koje će mere australijska vlada preduzeti u vezi sa ovim problemom, a u jednom od predloga stoji da bi Google trebalo da ponudi detaljnija i jasnija objašnjenja kada je čuvanje i upotreba korisničkih podataka u pitanju.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
HR specijalno izdanje

Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.