Google je otpustio 28 radnika koji su protestovali zbog “Projekta Nimbus”  

Google je saopštio da je preduzeo akciju protiv “poremećajnog ponašanja”, ali zaposleni su to nazvali “očitim činom odmazde”.

PCPress.rs Image

Prema internom dokumentu viđenom, Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv “Projekta Nimbus” ugovora o oblaku sa izraelskom vladom. Ove Novosti dolaze nakon hapšenja i suspenzije devet zaposlenih 16. aprila i prethodnog otpuštanja povezanog sa istim projektom prošlog meseca.

Neki od otpuštenih radnika su bili prinudno uklonjeni nakon što su zauzeli kancelariju izvršnog direktora Google Cloud-a, Thomas-a Kurian-a. Chris Rackow, šef globalne bezbednosti u Google-u, rekao je da kompanija “neće tolerisati” takve incidente. On je zatim upozorio da kompanija može preduzeti dalje korake.

“Ako ste jedan od retkih koji pomisle da ćemo preći preko ponašanja koje krši naše politike, razmislite ponovo”, rekao je Rackow. “Kompanija ovo izuzetno ozbiljno shvata. Nastavićemo da primenjujemo naše dugogodišnje politike kako bi preduzeli akciju protiv poremećenog ponašanja uključujući i otpuštanje.”

Ponašanjem poput ovog nema mesta u našem radnom okruženju i nećemo to tolerisati. Očigledno krši više politika kojih se svi zaposleni moraju pridržavati. To uključuje naš Kodeks ponašanja i politiku o uznemiravanju, diskriminaciji, odmazdi, standardima ponašanja i radnim pitanjima.

Pročitajte i:  Google Pixel 9 serija imaće tri modela telefona

Međutim, radnici u grupi “No Tech for Apartheid” koja organizuje proteste nazvali su otpuštanja “očitim činom odmazde.” Oni su dodali da je tvrdnja Google-a da protesti uglavnom uključuju ljude koji ne rade u kompaniji “uvredljiva”, dodajući da podršku za odustajanje od Projekta Nimbus pruža “hiljade” njihovih kolega.

“U tri godine koliko organizujemo proteste protiv Projekta Nimbus, nismo čuli ni od jednog izvršnog direktora nešto o našim zabrinutostima”, napisali zaposleni. “Radnici Google-a imaju pravo da mirno protestuju zbog uslova rada. Ova otpuštanja su očigledno odmazda.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *