Google je predstavio procesor za data centre i novi AI čip

Google je otkrio detalje nove verzije svojih čipova za veštačku inteligenciju u data centrima i najavio centralni procesor baziran na Arm-u.

PCPress.rs Image

Zašto je sve ovo važno

Tensor processing unit (TPU) kompanije Google je jedna od retkih alternativa naprednim AI čipovima koje pravi Nvidia. Iako programeri mogu pristupiti samo putem Google-ove Cloud platforme ne mogu ih direktno kupiti.

Google planira da ponudi Arm bazirani centralni procesor (CPU) pod nazivom Axion putem Google Cloud-a. Kompanija tvrdi da ima bolje performanse od x86 čipova i opštih Arm čipova u oblaku.

Ključna izjava

“Omogućavamo kupcima da lako prenesu svoje postojeće radne zadatke na Arm,” rekao je Mark Lohmeyer, potpredsednik i generalni menadžer Google Cloud-a. “Axion je izgrađen na otvorenim osnovama, ali kupci koji koriste Arm bilo gde lako mogu usvojiti Axion bez ponovnog arhiviranja ili prepisivanja svojih aplikacija.”

Kontekst

Rivali u oblaku poput Amazon-a i Microsoft-a su izgradili Arm CPU-ove kao način diferenciranja usluga računanja koje nude. Google je izgradio i druge prilagođene čipove za YouTube, AI i svoje pametne telefone, ali nije kreirao CPU.

Pročitajte i:  Meta kaže da planira da potroši još milijarde na veštačku inteligenciju

Broadcom je sarađivao sa Google-om na prethodnim generacijama TPU čipova. Google je odbio da komentariše da li je koristio dizajnerskog partnera za Axion i uključenost Broadcom-a sa TPU v5p.

Brojke

Google je naveo da je novi TPU v5p čip dizajniran da radi u grupama od 8.960 čipova, i može postići dvostruko bolje performanse u odnosu na prethodnu generaciju TPU-ova. Da bi se osiguralo da pod radi sa optimalnim performansama, Google koristi tečno hlađenje.

Axion čip nudi 30 odsto bolje performanse od “opštih Arm čipova i 50 odsto bolje performanse od trenutne generacije x86 čipova proizvedenih od strane Intel-a i Advanced Micro Devices-a.

Šta je sledeće

Google planira da Axion koristi za pokretanje usluga poput YouTube Ads-a u Google Cloud-u “i to uskoro”. TPU v5p je sada dostupan preko Google-ovog oblaka.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *