Računari i Galaksija

Google najavljuje nove funkcije za Titan sigurnosne ključeve

Novi Titan ključ je unapređen i poboljšan kako bi bolje funkcionisao u okruženju u kojem se sve više oslanjamo na tehnologiju koja ne zahteva korišćennje šifri i lozinki.

PCPress.rs Image

Novi ključ podržava FIDO2 standard

Google već godinama pokušava da olakša ljudima sigurnost njihovih naloga. Kompanija je jedna od nekoliko koje podržavaju tranziciju sa šifri na passkey-eve. Kompanija je takođe prodavala fizičke ključeve za otključavanje naloga koji podržavaju FIDO standarde. Google je sada ažurirao svoju liniju Titan sigurnosnih ključeva. Stižu nove funkcije koje će biti implementirane i koje će bolje raditi i podržavati passkeys (ključeve za autentifikaciju) jednako dobro kao i tradicionalne šifre.

Kao i ranije, Google nudi dva Titan ključa, jedan sa USB-C portom i drugi sa USB-A portom. Oba ključa i dalje podržavaju NFC tako da se mogu koristiti za otključavanje naloga na kompatibilnim pametnim telefonima kao i putem fizičkog porta. Novi ključ podržava FIDO2 standard za prijavu bez šifri i može skladištiti do 250 passkey-eva.

Google koristi ovo kao priliku da usmeri ljude ka korišćenju passkey-eva za zaštitu Google naloga. Kao deo procesa podešavanja, korisnici su ohrabreni da kreiraju passkey-eve i skladištite ih na Titan ključu umesto da koriste šifre. Zatim, mogu postaviti PIN koji se može koristiti zajedno sa sigurnosnim ključem za otključavanje Google naloga. Titan ključ može da radi sa bilo kojim podržanim nalogom, ne samo sa Google-om. Takođe, možete ga koristiti kao uređaj za dvofaktorsku autentifikaciju uz tradicionalne šifre.

Pročitajte i:  Google Meet sada može detektovati kada fizički podignete ruku

Novi Titan ključevi se od danas nalazi u prodaji na Google-ovog prodavnici i koštaju isto kao oni koje zamenjuju. Model sa USB-A portom košta 30 dolara, dok model sa USB-C portom košta 35 dolara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,