BIZIT plus

Google nudi 5 miliona dolara za pronalazak realne primene kvantnog računara

Gugl je samo jedna od brojnih kompanija koje prave kvantne računare, a možemo da kažemo da je poslednjih godina mnogo napredovao na tom polju. Njegov Sycamore kvantni CPU je nadmašio je tradicionalne procesore još 2019. godine, ali još uvek postoji značajna neizvesnost oko toga kako bismo ovu tehnologiju mogli da učinimo korisnom. Stoga je gigant za pretragu spreman da dobro plati za pravu ideju njene primene.

PCPress.rs Image

U tom cilju, Google se udružio sa XPRIZE, lansirajući novo takmičenje koje bi imalo za cilj ubrzanje praktične primene kvantnih računara. Takmičenje će trajati tri godine, a nagradni fond je 5 miliona dolara. Da bi bio uzet u obzir, tim koji predstavlja svoje rešenje mora da opiše društveno-korisne primene ove tehnologije. Pored toga mora da odredi koliko dugo će predloženi algoritam raditi na kvantnom računaru pre nego što se dobije konačni rezultat. U ovoj početnoj rundi, do 20 timova će podeliti nagradu od milion dolara i plasirati se u finale.

Tu će praktični elementi biti najvažniji – timovi će morati da opišu neophodan kvantni računarski hardver za izvođenje svojih proračuna i dokažu da je kvantni pristup superiorniji od upotrebe klasičnog računara. Takmičenje će na kraju doneti tri pobednika, od kojih će svaki dobiti milion dolara. Dodatni milion dolara biće podeljen među drugoplasiranima.

Pročitajte i:  OpenAI planira da objavi svoj pretraživač

Kvantni računari su mnogo brži od tradicionalnih binarnih računara. Međutim, oni su brzi samo za određena matematička merila, a kvantni bitovi (ili kubiti) imaju značajne stope grešaka koje moraju da se ispravljaju. Kubit je osnovna jedinica kvantnih informacija i ona se ne oslanja na silicijumske tranzistore kao što su binarni procesori. Kubiti su izgrađeni na fundamentalnom fizičkom sistemu kao što je spin elektrona. Umesto samo nula ili jedan, kubit može da predstavlja više istovremenih vrednosti zahvaljujući svojstvu kvantne mehanike zvanom superpozicija. Ovo se takođe povezuje sa još jednom suštinskom karakteristikom kvantnog sveta, poznatom kao zapetljanost. Kao rezultat toga, više kubita može trenutno da deli fizička svojstva širom prostora, potencijalno ubrzavajući za mnogo redova veličine složene proračune u otkrivanju lekova, veštačkoj inteligenciji, istraživanju materijala i predviđanju vremena.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *