Google objavio Android 11 Preview za Android TV

Google je predstavio Android 11 Developer Preview za Android TV, verziju operativnog sistema namenjenog za pametne televizore i streaming uređaje. Ova verzija je za sada predviđena da je testiraju i koriste samo developeri, kako bi mogli da razvijaju aplikacije koje će iskoristiti poslednja unapređenja u OS-u.

PCPress.rs Image

Android TV OS lansiran je 2014. godine, odnosno godinu dana nakon predstavljanja Google Chromecast uređaja. Do korisnika je ovaj OS stizao preko Google-ovih partnera na polju razvoja televizora, koji su ih implementirali u svoje TV prijemnike. Među sertifikovanim partnerima nalaze se poznate kompanije kao što su Sony, Hisense, Nvidia i Xiaomi, a ako niste znali među njima se nalazi i jedan domaći brend televizora – Tesla.

Dominantna TV platforma trenutno je Roku, koja se nalazi na više od 30 procenata svih televizora u SAD-u, dok je Amazon Fire TV njegov najveći konkurent. Android TV platforma zauzima tek nešto više od 10 procenata američkog tržišta, ali Google sa unapređenjima koje je najavio očekuje da će uspeti da značajno poboljša svoj status.

Pročitajte i:  Android otkriva da li je vaš telefon ukraden 

U skladu sa tim ciljem, najavljeno je i da će Google uskoro predstaviti sopstveni Android TV streaming uređaj.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,