Google objavio “Ustav za robote”

Mnogi su zabrinuti jer misle da će nas roboti potamaniti. Google DeepMind tim za robotiku se postarao da se to ne desi, pa je tako nastao Ustav za robote.

PCPress.rs Image

Tim je napravio tri poboljšanja zahvaljujući kojima bi roboti trebalo da postanu brži, bolji i bezbedniji. Kao primer se navodi robotski asistent u kancelariji koji može da vam donese štagod vam je potrebno, a usput vodi računa da ne povredi ljudskog radnika ako mu se nađe na putu.

„Ustav“ je dakle neka vrsta uputstva za robote, a zasniva se na „Tri zakona robotike“ isaka Asimova. Tako se na primer zabranjuju radnje koje uključuju ljude, životinje, oštre predmete, čak električne uređaje. Za dodatnu bezbednost DeepMind tim je uveo obavezu da se robot zaustavi ako mu se na putu nađe nešto što pruža dovoljno veliki otpor. Tu je i fizički prekidač koji ljudi mogu da koriste u slučaju nužda. Baš kao na filmu.

PCPress.rs Image

Roboti koji se trenutno testiraju ne liče na Terminatora – tu je kamera, jedna robotska ruka i pokretna osnova. Daleko smo od onih koji liče na nas, ali bi u budućnosti mogli da uče na istim ovakvim skupovima pravila.

Pročitajte i:  Mravi kao inspiracija: Kad roboti rade u kolektivu

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,