Google plaća Apple-u da ne ulazi u search engine biznis

Iako nikad nije objavljena vrednost ugovora, javna je tajna da Google plaća Apple-u milijarde dolara kako bi ostao podrazumevani search engine na iPhone, iPad i Mac uređajima.

google

Nedavno je u Kaliforniji podneta tužba zbog toga, u kojoj se tvrdi da ovakav dogovor sprečava druge kompanije koje se bave pretragom na Internetu da se neometano razvijaju. U tužbi se čak navodi da bi zbog toga Apple i Google trebalo da se podele u manje kompanije, zbog kršenja američkog antimonopolskog zakona. Pored toga, pominje se i da dogovor između ove dve kompanije uključuje i potvrdu da Apple neće ulaziti u posao pretrage Interenta. Inače, ranije je bilo nekih nezvaničnih informacija o razvoju Apple Search Engine-a, projektu koji je (ako su navodi tačni), prekinut jer bi prekršio postojeći ugovor sa Google-om.

Najinteresantnije u celoj toj tužbi je što će se možda saznati koliko zaista Google plaća Apple-u na godišnjem nivou. Prema nezavisnim procenama kompanije AB Bernstein, koja se bavi finansijskim servisima, radi se o iznosu od 18 do 20 milijardi dolara godišnje. Do te procene došlo se na osnovu analize Apple-ovih i Google-ovih finansijski rezultata.

Pročitajte i:  iPhone skoro 20 godina kasnije 

Izvor: TechRadar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,