Google plaća milionsku odštetu Sonos-u

Google je na sudu izgubio parnicu protiv kompanije Sonos, zbog neovlašćene upotrebe patenta koji omogućava grupisanje više zvučnika, kako bi oni mogli da reprodukuju istu muziku. Zbog te presude, Google će morati da plati 32.5 miliona dolara, naložio je sud u Kaliforniji.

PCPress.rs Image

Isti sud je odbacio tužbu da drugi patent, koji se odnosi na kontrolisanje uređaja putem mobilnog telefona ili nekog drugoj uređaja, nije prekršen i Google je oslobođen te optužbe. U obrazloženju je navedeno da Sonos nije dao dovoljno dokaza koji ukazuju da Google Home aplikacija koristi baš tu patentiranu tehnologiju. Ta presuda dovela je i do odbacivanja još četiri kršenja Sonos-ovih patentnih prava.

U saopštenju za javnost, Google je naveo da su tužbe podignute u vezi sa šest veoma specifičnih opcija koje se ne koriste često. Od toga, sud je prihvatio samo jednu tužbu, a ostale je odbacio. Navedeno je i da Google uvek razvija sopstvene tehnologije i da će povodom ovog slučaja morati da razmotri koji će biti njegovi dalji koraci.

Pročitajte i:  Nvidia sada vredi više od Amazon-a i Alphabet-a

Sonos je naveo da je zahvalan sudu što je uložio vreme i trud da potvrdi da su neovlašćeno upotrebljene tehnologije koje je ova kompanija razvila. Prema njima, Google je „serijski prekršilac“ njihovih patentnih prava, i da veruju da Google neovlašćeno koristi više od 200 njihovih patenata. Ova presuda je samo početak, jer Sonos planira da „istera pravdu“ za svaki patent koji je Google prisvojio bez dozvole.

Parnica se rasteže po sudovima još od januara 2020. godine. Sonos je tvrdio da je Google došao u posed patenata kroz saradnju te dve kompanije u ranijim godinama, s ciljem da se ostvari integracija Sonos zvučnika i Google Play Music servisa. Od tada, Google je podnosio kontra-tužbe protiv Sonos-a, tvrdeći da su oni prekršili patentna prava oko razvoja pametnih zvučnika. A onda je Sonos „odgovorio“, proširujući tužbu protiv Google-a… Poslednju tužbu podneo je (ponovo) Google, tužeći Sonos za povredu sedam patentnih prava vezanih za Google Assistant.

Kako stvari stoje, ova „saga“ i međusobno podizanje tužbi neće se završiti na ovoj presudi. Možda će ona usporiti proces uzajamnog tužakanja, ali verovatno se neće stati na tome…

Pročitajte i:  DeepMind okvir nudi napredak u rasuđivanju LLM-a

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,