Google preispituje Chrome promene koje ugrožavaju blokiranje reklamnih sadržaja

Kompanija Google trenutno razmatra nove API varijante koje su namenjene Chrome ekstenzijama, a nakon što su developeri ekstenzija ukazali na to da prethodno napravljene promene utiču na funkcionisanje blokatora sadržaja. Odluka o ažuriranju je usledila nakon reakcija javnosti, te nekoliko pretnji tužbama koje bi ozbiljno uticale na poslovanje kompanije.

PCPress.rs Image

API koji je trenutno funkcioniše u okviru Chrome ekstenzija – Manifest V2 – predstavljen je još 2012. godine, te je od tada Chrome često bio žrtva malicioznih aplikacija. Manifest V3, koji je još uvek u fazi razvoja, bi trebalo da smanji ranjivost u odnosu na maliciozne ekstenzije, ali i da poboljša funkcionalnost pretraživača, te donese nove funkcije. Jedna od najavljenih promena je i novi declarativeNetRequest API, koji je dizajniran da zameni webRequest API koji trenutno koriste mnoge ekstenzije, uključujući i AdBlock Plus i uBlock Origin.

Nakon ove promene ekstenzije više ne bi imale autonomiju u filtriranju sadržaja, već bi samo obezbeđivale liste sadržaja koje bi trebalo filtrirati, da bi Chrome nakon toga dalje odlučivao o sadržajima koji će biti blokirani.

Pročitajte i:  Google će početi sa prikazivanjem AI-generisanih rezultata pretrage javno

PCPress.rs Image

U kompaniji tvrde da bi nova funkcija značajno ubrzala rad Chrome pretraživača, ali eksperti ističu da su ad blocker-i dovoljno efikasni, te da ne ugrožavaju funkcionalnost pretraživača. Nakon brojnih pritužbi, iz kompanije Google je stiglo obaveštenje da promene nisu definitivne, te da se radi samo o razvojnoj fazi. Na novom declarativeNetRequest API se još uvek radi, tako da konačna verzija još uvek nije poznata, a samim tim ni njen uticaj na blokatore sadržaja.

Izvor: Android Police

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,