Google prihvatio da plaća francuskim medijima za informacije

Google je potpisao ugovor sa izdavačima u Francuskoj da plaća sadržaj koji se koristi za isečke pregleda u odeljku vesti. Francuski regulatori prisilili su Google da započne pregovore sa izdavačima prošle godine nakon prepirke u kojoj je Google u jednom trenutku potpuno uklonio preglede vesti. Okvir sporazuma postignut je između Google-a i lobija francuskih izdavača, Alliance de la presse d’information generale (APIG). Međutim, isplate će se pregovarati sa pojedinačnim izdavačima na osnovu kriterijuma poput političkih ili opštih informacija, broja priča dnevno i jedinstvenih posetilaca mesečno.

PCPress.rs Image

Države dobijaju sporove protiv Google-a

Kao deo dogovora, francuske novine dobiće pristup Google-ovom izlogu vesti. Takođe će moći da objavljuju pune ili delimične članke i eksperimentišu sa grafičkim oznakama ili drugim formatima. Web lokacije sa pretplatom mogu takođe besplatno dodeliti čitaocima određene članke.

Google je bio prisiljen da pregovara sa izdavačima nakon što je Francuska postala prva zemlja EU koja je primenila nova pravila oko pitanja preuzimanja vesti i njihovog korišćenja u pretragama. To je u suštini zakon o autorskim pravima namenjen izdavačima vesti koji primorava digitalne kompanije poput Google-a i Facebook-a da plaćaju ili bar pregovaraju za prikazivanje članaka.

Pročitajte i:  Google Messages će imati više smisla delite slike u RCS (Rich Communication Services) četovima

Od primene zakona, Google pregovara sa francuskim izdavačima o načinu primene pravila. Do novembra 2020. godine sklopio je poslove sa šest novina i časopisa, uključujući nacionalne dnevne novine Le Monde i Le Figaro. Međutim, Google i dalje pregovara sa agencijama za štampu poput Agencije France Press (AFP) i izdavačima časopisa. Finansijski sporazumi su poverljivi, pa još nije jasno koliko izdavači mogu da zarade.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: