Google razvija AI-zasnovan mikroskop koji će pomoći pri detekciji kancera

Google je u saradnji sa Ministarstvom odbrane napravio prototip „Augemented Reality Microscope“-a (ARM), digitalnog mikroskopa zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. Njegov zadatak je da u realnom vremenu prepoznaje različite promene u tkivu, kao što su hematomi, ćelije kancera ili drugi patogeni elementi.

PCPress.rs Image

ARM je prvi put javno pomenut još 2018. godine, a do ovog trenutka još uvek nije upotrebljen za dijagnostifikovanje promena u tkivu. Za sada postoji 13 protitipova, ali uređajima tek predstoje obilna testiranja pre nego što se upotrebe u prave medicinske svrhe. Ideja je da se na njima testira AI tehnologija, koja će kasnije moći da se ugradi u postojeće mikroskope. Nakon toga, mikroskopi će biti u mogućnosti da obezbede različite vizuelne informacije, kao što su konture objekata, temperaturne mape, strelice koje pokazuju na mesto promene, pa čak i animacije.

Ministarstvo odbrane SAD-a se složilo da će, kada projekat bude završen, omogućiti distribuciju ARM mikroskopa u vojne bolnice. Cena jednog ARM-a biće od 90.000 do 100.000 dolara, što će možda biti mnogo za lokalne laboratorije, ali ne i za velike bolnice i medicinske ustanove.

Pročitajte i:  Alarmantni propust u bezbednosti Android TV uređaja može dovesti do ugrožavanja vaše Gmail adrese

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,