Google slavi svoj 25. rođendan

Kompanija je osnovana 1998. godine.

PCPress.rs Image

Google Doodle

Kako  bi obeležio ovu posebnu priliku, Google je pripremio posebna iznenađenja za neke od svojih usluga. Konkretno, usluge kao što su Google Search, mogućnost pretrage glasom Hum to search i Google Translate će imati posebne funkcije. Funkcije će biti dostupne korisnicima kao deo proslave Google-ovog rođendana.

Funkcije su zapravo skriveni elementi koji se povremeno pojavljuju u softverskim proizvodima ili na internetu kako bi zabavili ili iznenadili korisnike. Ovi elementi su obično dizajnirani da budu interesantni ili zabavni. Takođe, često se koriste u prazničnim ili specijalnim prilikama kao što su rođendani kompanije.

Kako biste pronašli skrivene funkcije, jednostavno pretražite, pevajte ili prevedite “happy birthday” na Google-ovom prevodiocu i konfete će padati preko ekrana.

Takođe, Google je kreirao poseban Google Doodle za svoj rođendan. Google Doodle je privremena promena uobičajenog Google-ovog logotipa koju pretraživač koristi za različite praznike ili događaje. Google Doodle koji je napravljen za proslavu rođendana Google-a ima temu koja prikazuje evoluciju Google-ovog logotipa tokom vremena. To uključuje prikazivanje različitih verzija Google-ovog logotipa, počevši od prvog logotipa koji je kompanija koristila, pa sve do trenutne verzije logotipa koja se koristi danas. Na kraju, Google Doodle prikazuje poseban logotip koji je dizajniran specifično za proslavu 25. rođendana kompanije.

Pročitajte i:  Google Search chatbot: Nova era pretraživanja interneta
PCPress.rs Image

Kada je rođendan Google-a?

Google je osnovan 4. septembra 1998. godine, ali je kompanija počela da slavi svoj rođendan 27. septembra 2005. godine. Razlog za ovu promenu proslave datira od objave da se Google odvaja od broja stranica koje je indeksirao. Ova promena se odnosila na način na koji je Google pristupao indeksiranju i pretrazi veb stranica. To je imalo veliki uticaj na poslovnu strategiju kompanije.

Prvi Google Doodle

Prvi Google Doodle je prikazan 1998. godine.

Razlog za stvaranje prvog Google Doodle-a bio taj što su osnivači kompanije Google, Larry Page i Sergey Brin, odlučili da naprave pauzu od svakodnevnih obaveza kako bi prisustvovali Burning Man festivalu. Kako bi obavestili korisnike o svojoj odsutnosti i kako bi dodali malo zabave na svojoj stranici napravili su prvi Google Doodle. Doodle je predstavljao način da se korisnicima Google-a saopšti da osnivači kompanije trenutno nisu dostupni ili su zauzeti nekim drugim aktivnostima. Google Doodle je postao tradicija i kreativan način da se obeleže različiti događaji, praznici ili posebni trenuci u istoriji kompanije.

Pročitajte i:  Suosnivač Google DeepMind-a pridružuje se Microsoftu  

Od tada je napravljeno više od 5.000 jedinstvenih Google Doodle-ova. Tim inženjera i ilustratora, nazvan Doodleri, odgovoran za različite tipove i dizajne Google Doodle-a.

Izvor: USA Today

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,