Google testira digitalne watermark oznake na AI slikama

Google testira digitalni watermark kako bi uočio slike koje je napravila veštačka inteligencija u pokušaju da se bori protiv dezinformacija. SynthID, koji je razvio DeepMind, identifikovaće slike koje generišu mašine.

PCPress.rs Image

Google-ov sistem stvara efektivno nevidljiv watermark

Funkcioniše tako što ugrađuje promene pojedinačnih piksela u slike tako da su watermark-ovi nevidljivi ljudskom oku, ali ih računari mogu otkriti. Kako tehnologija evoluira, postaje sve složenije napraviti razliku između stvarnih slika i veštački generisanih. Generatori AI slika postali su mainstream, sa popularnim alatom Midjourney koji ima više od 14,5 miliona korisnika. Oni omogućavaju ljudima da kreiraju slike za nekoliko sekundi unosom jednostavnih tekstualnih uputstava, što dovodi do pitanja o autorskim pravima i vlasništvu širom sveta.

Google ima sopstveni generator slika pod nazivom Imagen, a njegov sistem za kreiranje i proveru watermark-ova primenjivaće se samo na slike napravljene pomoću ovog alata. Watermark-ovi su obično logotip ili tekst koji se dodaje slici kako bi se pokazalo vlasništvo, kao i delimično da bi bilo teže kopirati i koristiti sliku bez dozvole. Google-ov sistem stvara efektivno nevidljiv watermark, koji će omogućiti ljudima da koriste njegov softver da odmah saznaju da li je slika stvarna ili napravljena mašinom.

Pročitajte i:  Google je počeo da blokira veb sajtove sa vestima

U julu, Google je bio jedna od sedam vodećih kompanija u oblasti veštačke inteligencije koje su potpisale dobrovoljni sporazum u SAD-u kako bi osigurali bezbedan razvoj i korišćenje veštačke inteligencije, što je uključivalo i osiguranje da ljudi mogu da uoče kompjuterski napravljene slike primenom watermark-a. Microsoft i Amazon su među velikim tehnološkim kompanijama koje su se, poput Google-a, obavezale da će staviti watermark na neke sadržaje generisane veštačkom inteligencijom.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: