Grad Njujork tuži društvene mreže zbog ugrožavanja mentalnog zdravlja dece

Nakon što je krajem januara društvene medije označio kao „opasnost po javno zdravlje“, Njujork sada tuži Metu, Google, Snap i TikTok zbog „podsticanja krize mentalnog zdravlja mladih širom zemlje“. Tačnije, ove kompanije se suočavaju sa tri tačke tužbe: smetnja u javnosti, nemar i teški nemar.

PCPress.rs Image

Negativan uticaj se postiže putem štetnih algoritama

Oni se navodno postižu putem štetnih algoritama, mehanizama sličnih kockanju i manipulacije kroz reciprocitet, zbog čega se korisnik „oseća prinuđenim da na jednu pozitivnu akciju odgovori drugom pozitivnom akcijom“. Grad veruje da postoji korelacija između povećanja upotrebe društvenih medija i pada mentalnog zdravlja lokalnih mladih tokom „više od jedne decenije“.

Ova tužba usledila je nakon nedavnog saslušanja u Senatu o bezbednosti dece na mreži, na kojoj su bili prisutni izvršni direktori svih gore pomenutih tehnoloških kompanija. Kroz ovaj slučaj, administracija želi da ove tehnološke kompanije plate gradske usluge mentalnog zdravlja mladih, koje očigledno koštaju više od 100 miliona dolara svake godine. Ali na kraju, radi se o prisiljavanju ovih tehnoloških giganta da prestanu da manipulišu mladim korisnicima u ponašanju zavisnosti, kao i da nateraju kreatore politike da postave nove savezne zakone koji štite mentalno zdravlje mladih na društvenim platformama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *