BIZIT plus

Haker koji je ukrao pesmu Ed Sheerana kažnjen zatvorom

Adrian Kwiatkowski, haker koji je ukrao dve neobjavljene pesme Ed Sheerana, osuđen je na 18 meseci zatvora. Kwiatkowski je prodao Sheeranove pesme, zajedno sa 12 drugih pesama američkog repera Lil Uzi Vert, za kriptovalutu u vrednosti od 131.000 funti na dark webu.

Haker koji je ukrao pesmu Ed Sheerana kažnjen zatvorom

Meta Kwiatkowskog 89 različita izvođača

Britanski tužioci rekli su da se Kwiatkowski dočepao neobjavljenih pesama hakovanjem njihovih naloga u cloud-u. Nisu precizirali koji su to servisi u cloud-u, ali je ukrao od mnogo više izvođača, jer su vlasti u njegovom posedu pronašle 1.263 neobjavljene pesme.

Američke vlasti su pokrenule istragu još 2019. godine nakon što je nekoliko muzičara prijavilo da je neko ko koristi ime Spirdark hakovao njihove naloge i prodavao njihov sadržaj online. Istražitelji su na kraju povezali Kwiatkowskog sa adresom e-maila koju je Spirdark koristio sa nalogom za kriptovalute koji je uključen u slučaj.

Kada je uhapšen, londonska policija pronašla je sedam uređaja koji su sadržali 1.263 neobjavljene pesme 89 različitih izvođača. Vlasti su na njegovom hard disku pronašle još inkriminišućih datoteka, uključujući dokument u kojem je detaljno opisao metod koji je koristio da hakuje naloge žrtava. Pronašli su i njegove bitkoine, za koje je priznao da ih je primio u zamenu za pesme.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: