Hakeri iz Severne Koreje kradu kriptovalute

Hakerska grupa iz Severne Koreje, poznata pod imenom BlueNoroff, cilja startape koji se bave kriptovalutama. Napadi počinju preko malicioznih ekstenzija, te različitih dokumenata koje stižu putem mejla.

PCPress.rs Image

Ovo je još jedan u nizu napada u čijem su središtu digitalne valute. Sve je više onih koji prazne digitalne novčanike, te pljačkaju menjačnice u nadi da će se obogatiti na brzinu. Tako i korejsku grupu motiviše dobit, mada eksperti napade opisuju ka „vrlo prefinjene“. Upravo se na osnovu tih finih detalja došlo do zaključka da je ova grupica deo veće Lazarus grupe.

BlueNoroff nije od juče – grupa je aktivna već nekoliko godina, ali se priroda napada promenila u zadnje vreme. Poslednje akcije ciljaju korisnike iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Indije, Velike Britanije, Ukrajine, Poljske , Češke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Estonije, Singapura, Vijetnama, Malte, Nemačke i Hong Konga.

PCPress.rs Image

Na osnovu objavljenih podataka može da se zaključi da su se napadači postarali da pokriju dobar deo sveta. Lažna ekstenzija za MetaMask digitalni novčanik je najčešći mamac, a napadači preko nje prate šta se kuca na tastaturi, na osnovu čega mogu da se dočepaju osetljivih podataka, poput lozinki i informacija o platnim karticama.

Pročitajte i:  Da zaboravimo (na) lozinke

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,