Hakeri koriste ChatGPT za jače cyber napade

Sve više hakerskih grupa koristi velike jezičke modele (LLM) kao što je ChatGPT za istraživanje, kreiranje i slanje phishing mejlova, te drugih malicioznih kampanja.

PCPress.rs Image

Eksperti iz kompanija Microsoft i OpenAI upozoravaju da je problem sve ozbiljniji. U novom istraživanju su došli do zaključka da neke ruske, severnokorejske, iranske i kineske hakerske grupe već imaju velike koristi od ChatGPT i drugih velikih jezičkih modela. U izveštaju još stoji da kriminalne grupe s testiranjem novih AI tehnologija počinju čim se ove pojave.

Kao primer se navodi hakerska grupa Strontium koja se dovodi u vezi s ruskim obaveštajnim službama, jer velike jezičke modele koristi za razumevanje protokola u satelitskoj komunikaciji, kao i radara i drugih tehnologija. Zaključke dalje koriste u kreiranju novih strategija.

Strahovi od toga da bi AI mogao da se koristi u hakerskim napadima postoje otad postoji i veštačka inteligencija. Alati WormGPT i FraudGPT već su tu, a koriste se za kreiranje malicioznih mejlova i drugih elemenata. Tvrdi se da zahvaljujući Ai pomagačima phishing mamci izgledaju uverljivije nego ikada pre.

Pročitajte i:  Microsoft počeo da prikazuje Windows 11 reklame u Windows-u 10

Već se radi na rešenjima – Microsoft na primer radi na Security Copilot AI asistentu koji je napravljen za bezbednosne eksperte. Pomaže im da što ranije primete rizike od hakerskih napada. Borba traje već neko vreme, a ulozi su veliki – odavno se priča o tome da ruski hakeri špijuniraju direktore ove kompanije.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,