PC Press Studio

Hakeri pokušavaju da osujete lanac isporuke COVID-19 vakcine

Još od početka pandemije korona virusa, imali smo situacije da su hakeri pokušavali da osujete napore za razvoj COVID-19 vakcine. Međutim, kako su vakcine razvijene izgleda da se fokus hakera pomera na njihovu distribuciju.

PCPress.rs Image

IBM je objavio da je otkrio visoko-koordinisanu globalnu fišing kampanju fokusiranu na kompanije i organizacije koje su uključene u tzv. „cold chain“ distribuciju COVID-19 vakcina. To je deo distributivne mreže koji je zadužen da osigura da će vakcine sve vreme biti zamrznute na propisnoj temperaturi, kako se ne bi pokvarile pre nego što dođu na destinaciju. Ovo je jedan od ključnih aspekata njihove uspešnosti jer vakcine dva najozbiljnija kandidata, kompanije Pfizer i Moderna moraju da se čuvaju na temperaturama od -70, odnosno -20 stepeni celizijusa.

Otkriveno je da su se hakeri predstavljali kao direktor Haier Biomedical, kineske kompanije koja je jedini dobavljač na svetu koji može da obezbedi kompletan „cold-chain“ proces. Oni su slali fišing email-ove sa HTML prilogom u kome je od primaoca traženo da unesu svoje kredencijale. Te informacije bi se kasnije koristile za pristup internim mrežama kompanija u kojima oni rade.

Pročitajte i:  Hakeri sve više koriste koriste deepfake snimke

Prema IBM-u, ima naznake da je kampanja sponzorisana od strane države (nije nevedeno koje). Takođe, rečeno je da se zna za najmanje 10 organizacija koje su primile ovakve email-ove, ali je samo jedna žrtva eksplicitno navedena – European Commission’s Directorate-General for Taxation and Customs Union. Za sada nije poznato da li je ovaj hakerski napad bio uspešan.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,