SpaceX: Trkački automobili na Mesecu

Startap po imenu Moon Mark planira da na Mesec pošalje dva trkačka automobila na daljinsko upravljanje. Cilj je da se održi prva trka na Mesecu, a projekat je podržala i kompanija SpaceX, budući da će vozila do Meseca stići uz pomoć rakete Falcon 9.

PCPress.rs Image

Očekuje se da trkački tovar do Zemljinog satelita stigne u oktobru 2021. godine, a u konstrukciji vozila učestvuje i kompanija Intuitive Machines, čiji osnivači tvrde da bi uskoro mogla da postane prva privatna firma koja će stići do Meseca. Vozila će se spustiti u oblast Oceanus Procellarum, veliku ravnicu koja je ocenjena kao pogodna za trku.

Raketa će u kosmos poneti oko 100 kilograma tereta, a vozila zauzimaju tek 5% od toga. Ostatak tovara pripada agenciji NASA i deo je Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programa, koji postavlja temelje za povratak astronauta na Mesec 2024. godine.

U dizajniraju trkačkih formula učestvuje i šest timova koji su sastavljeni od srednjoškolaca, a za planiranje trkačke staze zadužen je Herman Tilke, ekspert koji je na Zemlji kreirao veliki broj automobilskih trkališta.

Pročitajte i:  Tri-rotorni volan omogućava kontrolu vozila 

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,