Hakeri ukrali podatke o klijentima Deloitte-a

Britanski Guardian je u ponedeljak 25. septembra ekskluzivno objavio informaciju kako su hakeri pre nekoliko meseci uspešno upali u računarski sistem američke konsultantske i revizorske kuće Deloitte, inače jedne od najvećih svetskih kompanija u području računovodstva.

PCPress.rs Image

Sofisticirani hakerski napad, kako ga opisuju, rezultirao je krađom velike količine podataka o klijentima Deloittea. Hakeri su sistem pristupili putem administratorskog računa s neograničenim ovlašćenjima, pa su mogli pristupiti podacima kao što su imena, korisnička imena, lozinke, e-mail adrese, kao i poverljivi poslovni podaci Deloitte-ovih klijenata. Sporni račun bio je zaštićen samo jednom lozinkom i nije zahtevao dvofaktorsku proveru identiteta.
Istraga celog slučaja je u toku, a iz Deloitte-a poručuju kako je na kraju verovatno ukraden manji broj podataka o klijentima od onoga kojem se teoretski moglo pristupiti na ovaj način. Prve naznake hakovanja pojavile su se u aprilu ove godine, kada je kompanija angažovala američke stručnjake za sigurnost da ispitaju neke primećene sumnjive aktivnosti. Još uvek nije poznato da li je napad delo nekog dokonog pojedinca, konkurentske organizacije ili pak neke državno sponzorisane agencije.

Pročitajte i:  Roku pogođen drugim velikim napadom u 2024. 

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,