BIZIT plus

HD 100546 b: Najveća poznata egzoplaneta

HD 100546 b (poznata i kao KR Muscae) je navodno najveća poznata egzoplaneta kada je poluprečnik u pitanju – procenjuje se da je sedam puta veća od Jupitera.

PCPress.rs Image

Ovaj džin kruži oko mlade zvezde B tipa, a pun krug napravi svakih 250 godina (tačnije 249,2). Nalazi se u sazvežđu Musca i od naše planete je udaljena 353 svetlosne godine. Otkrivena je 2014, pa naučnici još uvek nisu tačno utvrdili koliko joj je masa.

To što HD 100546 b kruži oko mlade zvezde znači da je i sama mlada – veruje se da je nastala pre manje od 10 miliona godina. Još je 2013. prijavljeno da je primećena planeta koja se još uvek formira – nalazi se u disku od gasa i prašine koji okružuje njenu zvezdu. Tada je istaknuto da je to savršena prilika za naučnike da posmatraju rane stadijume u formiranju neke planete.

Drugi pak tvrde da je poluprečnik ove egzoplanete ozbiljno precenjen zbog prašine koja je okružuje. Moguće je da je nešto manja od Neptuna, ali se još uvek ništa ne zna. Ostaje da se vidi da li je ovo stvarno džin među egzoplanetama, a u tome možda pomognu novi, moćni teleskopi.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Japanska sonda na Mesecu napunila bateriju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *