BIZIT plus

Honor Router 3: Wi-Fi 6 konačno dostupan

Wi‑Fi sledeće generacije je tema o kojoj se već dugo govori, ali su realizacije bile retke i skupe. Sada smo konačno dobili priliku da isprobamo Wi‑Fi 6 na ruteru koji ne košta mnogo: The Honor Router 3.

PCPress.rs Image

Wi‑Fi 6, ili 802.11.ax kako je zvanično ime ovog protokola, počeo je da stiže na šire tržište tek ove godine, često u vidu skupih uređaja sa delimičnom implementacijom. Interesovanje je veliko, jer Wi‑Fi 6 obećava prenos brzinom do čak 3 Gbps (da, gigabita u sekundi), kao i mogućnost da više uređaja istovremeno komuniciraju tako velikim brzinama. Pod uslovom da imate opremu koja može da obezbedi te „svemirske“ performanse. U protivnom, prenos će biti sporiji ali i dalje nekoliko puta brži nego na postojećim access point uređajima.

Honor Router 3

Zato smo bili veoma nestrpljivi da isprobamo Honor Router 3 koji košta svega oko 80 evra na domaćem tržištu. Radi se o elegantnom uređaju bele boje sa čak četiri neobične antene koje se „lome“ samo pod uglom od 90 stepeni, što znači da ruter nije namenjen montaži na zid. Pozadi ima tri LAN i jedan WAN/LAN port, uz priključak za napajanje sa klasičnim ispravljačem. Uređaj može da obavlja ulogu glavnog kućnog rutera, ali smo ga mi koristili samo kao access point, što mu i jeste osnovna namena.

Pročitajte i:  HONOR Magic6 Pro – AI revolucija za olakšanu svakodnevicu

PCPress.rs Image

Pomalo neobično, za konfigurisanje rutera se koristi mobilna aplikacija koju instalirate sa Huawei App Gallery. Druga mogućnost, koja je nama ipak delovala pristupačnije, je da povežemo ruter, priključimo smartfon na njegovu Wi‑Fi mrežu, ulogujemo se i podesimo parametre. Ako ne želite da ulazite preduboko u podešavanja, dovoljno je da zadate ime mreže, lozinku, i izaberete najjaču enkripciju; sve drugo radi automatski, a crveno svetlo na prednjoj strani rutera se promeni u zeleno čim uređaj „pronađe Internet“.

PCPress.rs Image

U praksi

Nije lako naći klijent koji biste koristili za testiranje Wi‑Fi 6 sistema, a nama je u kratkom roku koji smo imali za pripremu ovog teksta bio na raspolaganju samo Samsung Galaxy Note20 Ultra telefon. Rezultat nas je prijatno iznenadio – na gigabitnom linku Speedtest je dao neverovatnih 700 Mbps pri download‑u, pri čemu specifikacije samog uređaja kažu da bi brzina mogla da ide do 1.2 Gbps. Poređenja radi, isti telefon na Ubiquiti UniFi AC Pro, koji inače koristimo dostiže jedva 170 Mbps koristeći 802.11ac protokol. Veoma smo nestrpljivi da ga isprobamo i na nekom novom laptopu koji podržava 802.11.ax protokol.

Pročitajte i:  Uređaj koji pruža vrhunske performanse i napredne AI funkcije - HONOR Magic6 Pro

Jedina neobična osobina ovog rutera je što potpuno odvaja Wi‑Fi od vaše mreže. Većina AP‑a koje smo koristili prosleđuje povezanima uređajima IP adrese koje im daje glavni DHCP server mreže, pa su ti uređaji ravnopravni u mreži i imaju pun pristup ostalim uređajima. Honor Router 3 koristi svoj DHCP server i uređajima dodeljuje adrese iz klase 192.168.3.* pa takvi uređaji nemaju pristup ničemu u kućnoj mreži, osim ako ih povežemo u nekakav neobični VPN. Time je sigurnost povećana, ali je upotreba unekoliko iskomplikovana.

PCPress.rs Image

Nema sumnje da Wi‑Fi 6 dolazi i da ćemo uskoro menjati ne samo access point‑e, nego i interfejse na našim računarima. The Honor Router 3 predstavlja način da makar početak te komplikovane operacije ne bude skup – sjajan novogodišnji poklon za nekog early adopter‑a!

Facebook komentari:

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com