HP‑ovo predskazanje

Postoji stereotip da su HP‑ovi proizvodi namenjeni ozbiljnim, pretežno poslovnim korisnicima. Nije baš sasvim tako: ta kompanija nudi i rešenja za gejmere, a jedna od poznatih serija iz tog segmenta zove se Omen. Pred nama je HP Omen 15

maxresdefault

Serija Omen sada obuhvata stone i prenosive računare. Ovom prilikom fokusiraćemo se na prenosive, koji su raspoloživi s ekranima dijagonale 15,6 i 17,3 inča, a mi smo bili u prilici da se družimo s „petnaesticom“. Prvi HP Omen predstavljen je pre dve godine, a smetnju za veći uspeh na tržištu predstavljalo je to što je konkurencija nudila slične performanse po nižoj ceni. Ali, za 2016. godinu HP je najavio agresivniju politiku cena i, po svemu sudeći, pametno je sprovodi. Štednja je minimalna i odnosi se na manje važne detalje, kao što je izostavljanje metala u sastavu kućišta i osvetljeni tasteri kojima se ne može menjati boja (na prošlogodišnjim modelima je mogla), tako da smo dobili laptop ne mnogo agresivnog izgleda s još uvek kvalitetnim i čvrstim kućištem matirane površine, debljine samo 23 mm. Da se radi o gejmerskom laptopu, na prvi pogled može se zaključiti samo po crvenom karakterističnom znaku serije Omen i takođe crvenim tasterima. Kada smo kod tastature, primetimo i to da su uklonjeni funkcijski tasteri s leve strane, koji su bili jedna od karakteristika prošlogodišnjih modela.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Nasuprot štednji, pozitivnih pomaka ima mnogo više. U ponudi će biti veliki broj različitih konfiguracija; svi modeli opremljeni  Intelsu‑ovim procesorima Skylake i grafikom GeForce, a diskovi mogu biti klasični, SSD ili hibridni; unutra se nalazi i jedno M.2 podnožje, tako da skladišne kapacitete možete da proširite po želji, a isto važi i za memoriju za koju postoje dva podnožja. Ekrani mogu biti Full HD ili 4K rezolucije, u oba slučaja IPS, a zvučni sistem je potpisala firma Bang & Olufsen. Kada ste bez strujnog priključka, sve to se napaja iz baterije kapaciteta 61,5 Wh – taj kapacitet nije baš prilagođen zahtevnim igrama, ali je solidan za sve ostalo.

Hardver je očigledno savremen i kvalitetan, ali kao desert predviđena je RealSense kamera. Ona se satoji od standardne kamere, infracrvenog lasera i infracrvene kamere (uz nju ide i niz mikrofona) i nudi širok spektar mogućnosti – samo mašta i softverska podrška predstavljaju ograničenja, od neverovatno preciznog upravljanja gestovima do gotovo automatskog kreiranja avatara po korisnikovom liku. Praktična primena i ugradnja RealSense kamera u računare počela je nedavno – ovo je prvi takav koji smo isprobali – tako da tek očekujemo eksploziju novih načina njenog korišćenja.

Pročitajte i:  HP objavio najtanji 14-inčni gejming laptop na svetu

Računar koji je stigao do nas zasnovan je na „srednjoj“ varijanti procesora, Core i5 6300HQ, „visokoj“ varijanti grafike, GeForce GTX 965, i ima 12 GB memorije; ugrađen je klasični disk kapaciteta 1 TB, a ekran je Full HD rezolucije. To bi se moglo okarakterisati kao srednja varijanta, prilično dobro odmerena: procesor Core i7 6700HQ bi primetno uticao na cenu, a ne bi bitnije poboljšao performanse u većini igara. Slično bi se moglo reći i za 4K rezoluciju, koja bi bila primerenija većem ekranu. Jedina potencijalna zamerka odnosila bi se na disk koji bi mogao da bude SSD ili makar hibridni. Preporučena cena ovakve konfiguracije je 1049 evra, što zvuči prihvatljivo, ali još nismo sve rekli: računar je bio opremljen i RealSense kamerom, što cenu čini još zanimljivijom. Trenutno nemamo pouzdane podatke o tome koje će sve konfiguracije biti ponuđene na našem tržištu (nadamo se da će ih biti što više), ali nesumnjivo je da će novi  OmenHP biti privlačan gejmerima – i ne samo njima.

Pročitajte i:  HP pokreće pretplatnički servis za iznajmljivanje printera

 

  HP Omen 15
Ekran 15,6”, 1920×1080, IPS LED
Procesor Intel Core i5 6300 HQ 2,36 (3,2) GHz
Memorija 12 GB
Disk 1 TB
Grafika GeForce GTX 965M + Intel HD
Operativni sistem Windows 10 Home 64-bitni
Masa 2,26 kg
Ostalo RealSense kamera
Preporučena cena 1049 evra

 

www.hp.rs

Bojan Stanojević

 

Objavljeno u časopisu PC#234

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,