HP ojačava vodeću poziciju u oblasti očuvanja životne sredine – nove tehnologije štede novac korisnika

hp_logo_newHP je najavio nekoliko novih stavki u svom  HP Eco Solutions programu, u koje spadaju novi proizvodi, usluge i poslovne aktivnosti, kao i ciljevi na nivou cele kompanije u oblasti životne sredine.
Prošireni portfolio nudi potrošačima, malim, srednjim ali i velikim preduzećima – uključujući i HP – siguran povraćaj uloženog kapitala kroz finansijske uštede, kao i doprinos dobrobiti životne sredine kroz uštedu energije i smanjenje količine štetnih gasova i otpada.
“Već više od 50 godina HP je usredsređen na održivost životne sredine, a sada se trudimo da navedemo kompanije da ovo i njima bude važan faktor u poslovanju, naročito u današnjoj ekonomskoj klimi,” rekao je Šejn Robison (Shane Robison), izvršni potpredsednik i generalni direktor za strategiju i tehnologiju u HP-u. “Pomoću naših proizvoda i rešenja, vodećih u ovoj branši, pomažemo našim korisnicima – od potrošača do velikih korporacija – da postignu značajne uštede novca i da poboljšaju svoje performanse u pogledu očuvanja životne sredine, i istovremeno unapređujemo naše poslovanje u istom cilju.”
Nova ponuda HP-a predstavlja nadogradnju postojećem portfoliu proizvoda koji pomažu korisnicima da žive i rade u ekonomskom okruženju koje proizvodi malo štetnih gasova, a pritom je ekonomično. HP je objavio:
• HP udvostručuje broj HP ProLiant G6 serverskih platformi, isporučujući više x86 servera sa najboljom energetskom efikasnošću od bilo koje druge kompanije.
• Postavljen je novi cilj da se do 2011. uštedi jedna milijarda kilovat sati (kWh) električne energije uz pomoć naprednih strategija primenjenih pri izradi proizvoda.
• Lansiran je HP Eco Solutions postupak štampe za velike organizacije, koji sada uključuje HP Web Jetadmin Eco Solutions Reports i ažuriranu verziju HP Carbon Footprint Calculator-a za štampu koja štedi novac korisnicima kroz manju potrošnju papira i energije.
Energetska efikasnost – štedi novac korisnika
HP ima vodeću poziciju u oblasti praktičnih rešenja za svoje korisnike koja su laka za upotrebu, ekonomična i sa odgovornim pristupom potrošnji energije.
Pomoću HP Eco Solutions postupka štampe za velike organizacije, koji uključuje obiman portfolio alata, softvera, hardvera, usluga i ekspertize, HP  pomaže korisnicima da kontrolišu svoj uticaj na životnu sredinu i da uštede novac. Na primer, HP je pomogao Cerritos Library, visokotehnološkoj gradskoj biblioteci u Južnoj Kaliforniji, da smanji potrošnju energije za oko 30 do 40 odsto, i tekuće troškove za gotovo 50 odsto zahvaljujući pouzdanosti opreme i manjim troškovima za potrošni materijal.
Do danas je pre- i post-analiza operacija obrade slike i štampanja koje obavljaju korisnici, a koje pruža HP Managed Print Services, pokazala da se postiže ušteda energije između 30 i 80 odsto i da se smanjenje potrošnje papira meri milionima stranica.(1) HP je sada proširio postupak,  koji uključuje HP Web Jetadmin Eco Solutions Reports, Change Management opremu i ažuriranu verziju HP Carbon Footprint Calculatora za štampu.
Osim toga, kako bi bio siguran da svi njegovi alati i usluge ispunjavaju standarde u vezi sa životnom sredinom i korisnicima omogućavaju uštedu u pogledu troškova i energije, HP je postavio sledeće ciljeve:
• Da do 2011. godine uštedi jednu milijardu kWh električne energije pomoću raznih strategija u konstrukciji proizvoda. Očekivana količina ušteđene energije HP-ovih računara bila bi dovoljna da se 90.000 domova snabdeva električnom energijom celu jednu godinu.(2)
• HP će premašiti cilj koji je postavio u januaru 2008, da smanji potrošnju energije svih grupa desktop i noutbuk računara za 25 odsto do 2010. godine, jednu i po godinu pre planiranog roka.(3)
• Od 2005. godine smanjena je potrošnja energije najbrojnijih desktop i noutbuk računara za 41 posto.(4)
• HP planira da do 2011. godine poboljša energetsku efikasnost svojih proizvoda za štampu za 40 odsto i sa današnjih 32 odsto efikasnosti je na dobrom putu da taj cilj i ispuni.
• U nedavnom nezavisnom testiranju, pokazalo se da HP ProCurve svičevi koriste manje električne energije od industrijskog proseka za slične svičeve.(5) To predstavlja godišnju uštedu energije do 45 odsto u odnosu na industrijski prosek za HP ProCurve rešenja za kućišta i do 38 posto u odnosu na industrijski prosek za HP ProCurve fiksne-port svičeve.
Budući da se troškovi za energiju sve više povećavaju, data centri mogu imati presudnu ulogu za korisnike u smanjivanju operativnih troškova i  globalne emisije štetnih gasova.
• HP je udvostručio broj HP ProLiant G6 platformi na 22, a sve imaju bolju energetsku efikasnost od prethodnih generacija. Kada bi se svi stari rek i blejd serveri prodati širom sveta tokom 2005. godine zamenili HP ProLiant G6 serverima, korisnici bi uštedeli 2.5 milijarde dolara na ime troškova za energiju.(6)
• Budući da HP ProLiant G6 server ima dvostruko bolje performanse uz upola manju potrošnju energije u odnosu na prethodne generacije, HP pruža korisnicima više x86 serverskih platformi sa najboljom energetskom efikasnošću od bilo koje druge kompanije.(7) HP je uveo sedam energetski efikasnih platformi baziranih na Six-Core AMD Opteron™ procesorima.(8) Osim toga, HP je uveo i HP ProLiant DL1000 Multi-Node seriju servera, koji predstavljaju prve multi-procesorske rek servere bazirane na standardima za tu oblast. Zahvaljujući rešenju za deobu energije, DL1000 pruža bolju energetsku efikasnost za 30 odsto u poređenju sa tradicionalnim rek serverima.(9)
eds

Pročitajte i:  AMD-ovi server CPU-ovi stižu na glavne PC matične ploče  

• EDS, jedna od HP-ovih kompanija, smanjuje uticaj na životnu sredinu i snižava troškove tako što za klijente upravlja tehnološkim okruženjima i transformiše ih. Nedavno je EDS konstruisao ili transformisao dve serverske prostorije u Tulsi u Oklahomi i u Vinjardu u Velikoj Britaniji. Centar u Tulsi  je projekat povećanja kapaciteta koji udvostručuje veličinu EDS-ovog Centra za upravljanje uslugama. Očekuje se da će novo rešenje sistema za hlađenje svake godine doneti uštedu troškova od nekoliko miliona dolara i da će rezervoar od 800.000 galona ohlađene vode u ovom centru omogućiti objektu da radi do osam sati bez upotrebe postrojenja za hlađenje. Data centar u Vinjardu, koji je trenutno u izgradnji, je već osvojio nagradu za izuzetnost inovacije i rešenja. EDS koristi hladni vetar koji duva sa Severnog mora da bi snizio temperaturu IT opreme i prostorija sa opremom. Očekuje se da će to dovesti do uštede od 40 odsto na godišnjem nivou u poređenju sa uobičajenim data centrima. Ovo postrojenje biće jedno od najvećih i najefikasnijih u Evropi kada bude završeno.
HP-ovi proizvodi sa oznakom ENERGY STAR®  štede novac kupaca tako što smanjuju troškove za energiju.
• Dvadeset i šest grupa proizvoda HP PC ima konfiguracije koje će zadovoljiti nove kriterijume ENERGY STAR 5.0 specifikacije, koji zahtevaju da sopstveno napajanje ima 85-procentnu efikasnost, uključujući odabrane HP Thin Clients. Thin Clients su nova kategorija proizvoda obuhvaćenih EPA ENERGY STAR kriterijumima. Računar sa specifikacijom ENERGY STAR i monitor na kome su uključeni alati za upravljanje energijom mogu da uštede do 75 dolara  u troškovima za energiju tokom jedne godine.(10) Ovi novi kriterijumi stupaju na snagu od 1. jula.
• Tokom 2008. godine, HP je isporučio preko 25 miliona štampača sa oznakom ENERGY STAR – više od bilo kog drugog proizvođača. Osim toga, sve nove porodice HP LaserJet i inkjet štampača iz  2009. godine će u ponudi imati one sa specifikacijom ENERGY STAR. Upotreba Instant – on tehnologije (tehnologija trenutnog uključivanja), koju poseduju mnogi HP LaserJet štampači, osigurava uštedu energije do 50 posto u odnosu na klasičan prosec štampanja i do danas je smanjila emisiju štetnih gasova za 6,4 miliona tona – što je jednako kao da se sa puteva ukloni 1,4 miliona automobila na jednu godinu.(11)
hp-proliant-g6

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

• Popularni HP ProLiant DL360 i DL380 su prva serija HP servera koja ispunjava nove ENERGY STAR 1.0 kriterijume za kompjuterske servere.
Održiva delatnost kao pomoć korisnicima kod smanjenja uticaja na životnu sredinu
HP preduzima mere sa ciljem da održivost postane realnost tako što kreira proizvode koji koriste manje materijala, lako se rastavljaju i recikliraju i omogućuju delotvorniju ponovnu upotrebu materijala. HP se trudi da proizvede održivi dizajn koji korisnicima smanjuje ukupne troškove vlasništva.
Na primer, HP očekuje da će do 2011. godine iskoristiti ukupno 100 miliona funti (oko 45.5 miliona kg) reciklirane plastike u svojim proizvodima za štampu (kumulativno od 2007. godine.) Poređenja radi, to je jednako kao da sprečimo da četiri milijarde plastičnih flaša za vodu ode na deponiju.(12)
Kompanija je već premašila svoj cilj za 2008. godinu da utrostruči količine recikliranog sadržaja u svojim proizvodima za inkjet štampače. Do sada, HP je prodao preko 400 miliona inkjet kertridža napravljenih u svom procesu “zatvorenog kruga”  reciklaže inkjet kertridža – prvom i jedinom u ovoj oblasti.(13)
“HP-ov ‘zatvoreni krug’ je proces reciklaže inkjet kertridža koji je jedinstven u štamparskoj industriji,” rekla je Keti Martin, viši konsultant u InfoTrends. “Očekujemo da će firme i privatni korisnici zahtevati veću odgovornost prema životnoj sredini od kompanija od kojih kupuju kancelarijsku opremu.”
Pored toga, HP je najavio širenje svog programa za vraćanje i reciklažu „Planet Partners” na poslovne klijente u Bugarskoj, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Od 1991. godine, HP-ov program Planet Partners je klijentima olakšao recikliranje bilo kog brenda IT opreme kao i HP kertridža za štampače, a danas je dostupan u preko 50 zemalja širom sveta.
HP obezbeđuje i uslugu povraćaja osnovnih sredstava koja može da produži korisni životni vek starije IT opreme i da smanji količinu otpada za recikliranje.  HP Financial Services upravlja odlaganjem zastarele IT opreme u skladu sa lokalnim zakonima koji se odnose na životnu sredinu – svuda u svetu. HP Financial Services je 2008. godine širom sveta procesirao ukupno preko 1.2 miliona jedinica.
Dostignuća na polju nanotehnologije iz HP Labs, centralnog istraživačkog dela kompanije, za cilj imaju razvoj računarskih sistema koji zahtevaju značajno manje količine materijala i daleko su energetski efikasniji od današnjih računarskih sistema. HP razvija tzv. roll-to-roll tehnologiju proizvodnje jeftinih fleksibilnih elektronskih displeja koji, sa stanovišta životne sredine, predstavljaju veliki napredak u odnosu na konvencionalne tzv. flet panel procese proizvodnje jer koriste do 90 posto manje materijala za isti obim proizvodnje.
Menjajući procese radi pozitivnog uticaja na životnu sredinu HP pomaže korisnicima da promene procese poslovanja tako što će primeniti odgovarajuću tehnologiju koja poboljšava produktivnost, a smanjuje troškove i proizvodnju štetnih gasova pri tradicionalnim operacijama. HP-ove energetski efikasne tehnologije omogućuju klijentima da žive načinom života koji proizvodi manje štetnih gasova i da sprovode modele poslovanja u kojima se emituju niske količine štetnih gasova što, drugim rečima, predstavlja energetsku efikasnost. Unoseći promene u procese poslovanja, HP menja način na koji klijenti koriste energiju.
Na primer, HP SkyRoom tehnologija, za koju se očekuje da će postati dostupna u drugoj polovini ove godine, pruža profesionalni kvalitet vizuelne saradnje i konferencijske veze koji zadržava vrednost ličnih kontakata u ljudskoj interakciji, a istovremeno klijentima smanjuje troškove putovanja i količinu štetnih gasova koje proizvode. Troškovi upotrebe HP SkyRoom predstavljaju delić troškova samo jednog putovanja u oba smera, za koje se procenjuje da 2009. u Severnoj Americi iznose 1002 dolara u domaćem saobraćaju, a 3452 dolara u međunarodnom saobraćaju.(14)
Prošle nedelje je HP-u dodeljena nagrada AMR Research Leadership Award za 2009. za “Lidersku poziciju u održivosti i inovativnosti” (Sustainability and Innovation Leadership).
Osim toga, HP je najavio da će započeti Power To Change, kampanju koja podstiče korisnike ličnih računara širom sveta da promene svoje ponašanje kako bi pomogli očuvanju životne sredine. Nova alatka za desktop računare beleži uštedu energije koja se postiže kada se računar isključuje dok nije u upotrebi.  Ova alatka može da se preuzme na www.hp.com/powertochange.
Više informacija u vezi sa današnjim saopštenjima možete da vidite na http://www.hp.com/go/ecosolutions/reduceimpact.
HP i životna sredina
HP je decenijama lider u oblasti brige za životnu sredinu, vodeći kompaniju kroz HP Eco Solutions program. HP se trudi da utiče na ponašanje u svojoj industriji postavljanjem visokih standarda u poslovanju i lancu nabavke koji se odnose na životnu sredinu, nudeći praktična rešenja kako bi klijentima bilo lakše da smanje svoj uticaj na klimu i istraživanjem o održivosti rešenja koja podstiču privredu koja proizvodi male količine štetnih gasova. Više informacija o HP-ovom Eco Solutions programu možete pronaći na www.hp.com/ecosolutions.

Pročitajte i:  Najbolja RAM memorija za AMD Ryzen 7 8700F

(1) Procena uštede energije i papira se bazira na analizi  odabrane operacije obrade slike i štampanja koje obavljaju korisnici uz pomoć HP Managed Print Services na osnovu podataka sakupljenih na njihovim uređajima i potrošnje papira i njihovog poređenja sa post-MPS stvarnog stanja ili/i projekcija.
(2) Bazirano na podacima američkog Ministarstva Energetike koji kažu da prosečno domaćinstvo potroši 11 000 kWh godišnje.
(3) Do 2010. HP planira da smanji potrošnju energije svih svojih desktop i noutbuk porodica računara za 25 posto, u odnosu na 2005. Potrošnja energije se definiše kao vati koji se potroše u “idle” režimu (pomoću test protokola ENERGY STAR). Poboljšanje će se izračunati tako što će se uzeti prosek potrošnje energije ukupno isporučenih desktop i noutbuk platformi.
(4) Potrošnja energije se definiše kao vati koji se potroše u “idle” režimu (pomoću test protokola ENERGY STAR). Poboljšanje je izračunato tako što je uzet prosek potrošnje energije svih isporučenih desktop i noutbuk platformi.
(5) Miercom, “Lab Testing Summary Report: Power Efficient Ethernet Switches,” (Skraćeni izveštaj laboratorijskog testiranja: Energetski efikasni eternet komutatori) Decembar 2008. Miercom je velikom broju HP ProCurve proizvoda od naprednih memorijskih komutatora do komutatora za mala i srednja preduzeća dodelio Zeleni Sertifikat.
(6) Na osnovu objavljenih IDC podataka za 2005. o ukupnoj prodaji x86 rack i blejd servera i DL380 G4 i G6 SPECpower_ssj2008 rezultata za električnu energiju i performanse objavljenih na  www.spec.org.
(7) Na osnovu ProLiant G6 SPECpower_ssj2008 rezultata za električnu energiju i performanse objavljenih na www.spec.org.
(8) U poređenju sa potrošnjom električne energije kod prethodne generacije ProLiant G5 servera.
(9) Na osnovu HP SPECpower rada DL1000 SPECpower od 165 W pri najvećem opterećenju u poređenju sa objavljenim SPECpower rezultatima za Dell R610 na www.spec.org od 236 W pri najvećem opterećenju.
(10) Na osnovu ENERGY STAR FAQ.
(11) Tone izbegnutog CO2 se zasnivaju na emisijama elektrana koje bi se pojavile da bi se proizvela ušteđena energija; uklonjeni automobili se zasnivaju na godišnjoj emisiji iz automobila koji sagorevaju benzin.
(12) Proračun podrazumeva da svaka polu-litarska, plastična flaša za vodu za jednokratnu upotrebu teži 11 grama: http://dogmatic.com/MNR/aquafina/ecofinabottle/documents/EcoFinaFactSheet.pdf.
(13) Na osnovu interne analize dostupnih spoljašnjih podataka, koju je sprovela HP’s Imaging and Printing Group’s Research Alliance.
(14) Tipično američko domaćinstvo potroši oko 11. 000 kWh godišnje, što u proseku košta 1034 dolara godišnje, kako tvrdi američko Ministarstvo Energetike.

Izvor: HOCHEGGER Communications Consulting

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,