Huawei Mate 60 Pro – telefon koji nije trebalo da postoji, ali nam je drago što je tu

Mate 60 Pro je novi Huawei-jev flagship telefon predstavljen u Kini, i od tada je u centru pažnje širom sveta. Ne zbog toga što je u pitanju inovativan telefon, već što je sastavljen od komponenti koje, bar po zapadnim stavovima, ne bi trebale da budu na raspolaganju Huawei-ju. Telefon je zasnovan na misterioznom Kirin 9000s procesoru o kome se ne zna skoro ništa. Ali to je tek početak.

PCPress.rs Image

Korisnici koji su imali prilike da rastave ovaj telefon pokazali su da se u njemu nalaze SK Hynix memorije i NAND flash čipovi. To predstavlja kršenje američkih sankcija, ali južnokorejska kompanija, proizvođač ovih čipova, tvrdi da ne zna kako je Huawei došao u njihov posed.

U telefon su implementirana najmanje dva SK Hynix čipa, 4D NAND čip (UD310), kao i 512 GB LPDDR5 memorijski modul sa oznakom modela HN8T25DEHKX077. Potvrđeno je da su u pitanju originalni SK Hynih čipovi, ali je kompanija navela da, pošto se njihovi proizvodi zasnivaju na američkoj tehnologiji proizvodnje čipova, nisu ih prodavali Huawei-ju. Postoje spekulacije da je Huawei kupio veću količinu 4D NAND čipova tokom 2020 godine (kada je U310 predstavljen), pre nego što su sankcije stupile na snagu. Ako je to tačno, Huawei će imati veliko ograničenje u broju Mate 60 Pro telefona koje će moći da proizvede.

Pročitajte i:  Uskočite u prolećno raspoloženje uz poklone koje donosi AppGallery

Telefon poseduje i novi SoC (System-on-a-Chip), Kirin 9000s koji je napravljen u 7 nm tehnologiji. Proizvođač je SMIC, najveća fabrika čipova u Kini. Koliko je do sada bilo poznato, SMIC nije bio u stanju da proizvodi 7 nm čipove jer nije mogao da nabavi neophodne mašine za UV litografiju. SAD je već započela istragu kako je SMIC uspeo da ih napravi, jer zvaničnici smatraju da je to nemoguće bez američke tehnologije.

Navedeno je i da, ako se ispostavi da je SK Hynix, ili neko od njegovih partnera, snabdeo Huawei sa delovima za Mate 60 Pro, mogao bi da se suoči sa drastičnim kaznama. To ukazuje da SAD nema nameru da u skorije vreme menja svoj stav prema kineskim tehnološkim kompanijama.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,