BIZIT plus

Hubble teleskop i džinovska kometa

Svetlosna tačka na snimcima koje je poslao Hubble teleskop je zapravo najveća kometa koju je neki svemirski instrument do sada detektovao.

PCPress.rs Image

U pitanju je kometa Bernardinelli-Bernstein, čije je jezgro 50 puta veće od svih do sada poznatih kometa. Prema procenama ovo nebesko telo meri oko 137 kilometara u prečniku, a taj podatak je važan zbog toga što ukazuje da su komete koje se kreću po obodima našeg solarnog sistema veoma različite po veličini.

Kometa nije ništa novo, budući da je otkrivena još 2014. godine, a naučnici su u tom trenutku mislili da se radi o patuljastoj planeti. Dodatnim analizama je utvrđeno da to što se brzo kreće kroz Ortov oblak koji predstavlja pravu deponiju kometa na samom rubu Sunčevog sistema, te ima i rep, znači da se radi o kometi.

https://twitter.com/HubbleTelescope/status/1513924216390885378?s=20&t=fCKqcxTfZi7xROEoJ-o4OA

Ovo nebesko telo u poslednje vreme služi za pumpanje novinskih naslova, ali opasnosti nema. Kometa će na najmanje rastojanje od Sunca stići 2031. godine i tada će biti udaljena 2,8 milijardi kilometara, što je izvan orbite Saturna. To će ujedno biti i najmanje rastojanje ove komete od Zemlje. Bernardinelli-Bernstein je ovu oblast poslednji put posetila pre 3,5 miliona godina.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Eksperti ističu da bi u Ortovom oblaku moglo da bude mnogo ovakvih kometa, te da je Bernardinelli-Bernstein tek vrh ledenog brega. Zemlja je ipak bezbedna, a kometa će sličnom putanjom ponovo proći tek za nekoliko miliona godina.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: