I WikiLeaks postao žrtva hakerske grupe OurMine

Hakerska grupa OurMine, koja je sredinom ovog meseca izvršila napad na kablovsku mrežu HBO, je 31. avgusta na kratko preuzela web adresu WikiLeaks-a. Problem je brzo otklonjen, a oni koji su u svoj pretraživač tokom napada pokušali da unesu “wikileaks.org” mogli su da vide stranicu sa crnom pozadinom, na kojoj je velikim crveno-belim slovima bilo ispisano “OURMINE”.

PCPress.rs Image

“Sećate li se trenutka kad ste nas izazvali da vas hakujemo?” pisalo je u poruci upućenoj WikiLeaks-u, “Evo prilike da #WikileaksHack postane trend na Twitter-u!”

Čini se da je OurMine odgovorio na izazov tako što je saobraćaj sa WikiLeaks-a usmerila na stranicu po svom izboru. Iz WikiLeaks-a su potom na svom Twitter nalogu objavili kako vest da su njihovi serveri napadnuti nije istinita, ali nisu odgovorili na mnogobrojna pitanja novinara.


Iz OurMine, grupe koja je prethodno napala i naloge na društvenim mrežama izvršnog direktora Facebook-a Mark-a Zuckerberg-a, takođe nisu odgovorili na zahteve da prokomentarišu događaj.

Pročitajte i:  Facebook ažurira video plejer

Osim ako nije u pitanju samo odgovor na izazov, nije jasno zašto su iz OurMine-a hakovali WikiLeaks. Pretpostavlja se da bi razlog mogao da bude i to što su svoje ime izgradili na napadima “visokog profila” poput ovog, te da je možda finansijske prirode – budući da stranica koja je tokom napada bila linkovana na WikiLeaks nudi bezbednosne usluge za određenu cenu.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,