ePlaneta

IBM ima zanimljiv predlog u vezi sa trgovinom kanabisom

Mnoge kompanije već koriste kompjuterske fajlove za čuvanje i obračunavanje ekonomskih transakcija, tehnologiju koja je popularizovana upotrebom bitkoina u bankarstvu, osiguranju, te prilikom sklapanja ugovora. Ovakav način kontrolisanja poslovanja naziva se blockchain tehnologija, koja spaja takozvane blokove, koji predstavljaju registre sačuvanih informacija, a koji su i kriptografski osigurani. I dok se do sada ova tehnologija uglavnom koristila kao dodatak u okviru standardnog poslovanja kompanija, sada bi to moglo da se promeni, budući da su se pojavili predlozi za njenu upotrebu u trgovini kanabisom.

PCPress.rs Image

Naime, Kanada planira da sledeće godine legalizuje prodaju kanabisa, te će se distribucija regulisati na državnom nivou, kao u slučajevima prodaje duvana, te alkohola. Kada se vlada obratila javnosti, te zatražila savete u vezi sa starosnom granicom kupaca, te drugim pravilima, kompanija IBM predložila je da se u trgovini koristi upravo blockchain.

Ideja je, kako su iz IBM-a objasnili u obrazloženju, da se na ovaj način prate isporuke kanabisa, od kada krenu sa farme proizvođača pa sve dok ne stignu do konzumera. Najpoznatiji blockchain, digitalni dokument dostupan javnosti, koji koristi enkripciju da potvrdi transakcije, prati bitkoin ekonomiju, te druge digitalne valute. Kompanije konstantno pronalaze nove načine za korišćenje ove tehnologije, te tako Walmart uz pomoć eksperimentalnog blockchain-a prati isporuke različitih proizvoda.

Pročitajte i:  Potrebni su globalni propisi za podsticanje trgovine imovinom na blockchain-u

PCPress.rs Image

Prema IBM-u upravo je blockchain idealan mehanizam koji bi mogao da vlastima omogući nadzor trgovine kanabisom u celoj državi i kroz celi maloprodajni lanac, od proizvođača, preko trgovaca, do kupaca. Na taj način bi se osigurala  i legalna prodaja, sigurnost kupaca, kao i sve potrebne regulatorne kontrole. Sve to bi omogućila tehnologija koja čuva sve podatke na blockchain-u kojim je nemoguće manipulisati, dok njegov integritet osiguravaju svi učesnici u lancu trgovine. Takođe, cela stvar je zaštićena enkripcijom pa su hakovanje i krađa privatnih podataka gotovo nemogući.

Trgovanje osetljivim proizvodima preko blockchain-a nije velika novost, budući da se putem platforme Everledger već na siguran način trguje dijamantima, pa svaki dijamant tako dobija svoj digitalni sertifikat koji garantuje njegovu autentičnost, te kupcima pruža informacije o poreklu i kvalitetu dijamanata.

Izvor: Fortune

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,