BIZIT plus

IDC: Samsung i Apple vode

Tržište pametnih povezanih uređaja, pod kojim analitička kompanija IDC podrazumeva računare, tablete i smartfone, poraslo je 27,1 posto u odnosu na treći kvartal prethodne godine.

PCPress.rs ImageZabeleženo je 303,6 miliona isporuka ukupne vrednosti 140,4 milijardi dolara, a očekuje se da u četvrtom kvartalu globalna isporuka ovih uređaja poraste za 19,2 posto.

Što se proizvođača tiče, prema izveštaju IDC-a Samsung i dalje predvodi, sa 21,8 posto svih isporuka, dok je Apple sa 15,1 posto na drugom mestu. Lenovo je treći sa 7 posto udela na tržištu, dok je HP četvrti i ima 4,6 posto.

“Bitka između Samsunga i Applea za prvo mesto na tržištu pametnih povezanih uređaja jača je nego ikada ranije”, rekao je Rajan Reit analitičar kompanije IDC.

Ipak, postoji jasna razlika u načinu na koji oni pristupaju tržištu.

“Činjenica da je prosečna cena Apple uređaja za 310 dolara viša od Samsungove, sa samo 20 miliona manje isporuka u ovom kvartalu dosta govori o premium liniji proizvoda koje Apple prodaje”, rekao je on.

IDC očekuje da će udeo desktop i prenosivih računara sa 39,1 posto, koliko je bilo u 2011. godini, pasti na 19,9 posto do 2016. godine, a da će smartfoni zauzimati 66,7 posto kategorije pametnih uređaja. Tableti će takođe zabeležiti rast, i to sa 7,7 posto u 2011. na 13,4 posto u 2016. godini.

Detaljan izveštaj možete pronači ovde.

(Photo: edans/Flickr)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija