BIZIT plus

Identifikovan haker odgovoran za napade na HBO

Identitet cyber napadača koji je ranije ove godine izvršio više napada na HBO, a pod imenom Mr. Smith, navodno je otkriven, budući da se istragom došlo do iranskog hakera koji bi možda mogao da bude odgovoran za ove incidente.

PCPress.rs Image

Behzad Mesri je navodno radio za iransku vladu, te imao zadatak da uđe u kompjuterske sisteme širom sveta, te je bio član hakerske grupe Turk Black Hat Security tim, i pod pseudonimom Skote Vahshat izvršio niz hakerskih napada na web-sajtove iz Sjedinjenih Američkih Država, te nekih evropskih zemalja.

Prema izveštaju Mesrijevi pokušaji da uđe u kompjuterski sistem televizije HBO počeli su u maju ove godine, da bi potrajali do avgusta, a navodno je tokom tog perioda zaposlenima u ovoj kompaniji slao mejlove u kojima ih je ismevao, te im pretio da će objaviti njihove lične podatke.

PCPress.rs Image

Prema agenciji FBI Mesri je do sada optužen za niz kompjuterskih prevara, te krađu identiteta, a još uvek nije poznato hoće li se naći na sudu i zbog napada na HBO. Trenutno je na FBI listi traženih kriminalaca, što znači da još uvek nije uhapšen.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Da podsetimo, napadači su u avgustu od kompanije HBO tražili otkup od 6,5 miliona dolara u bitkoinima, te tom prilikom objavili neemitovane epizode nekoliko serija ove televizije, uključujući i epizode iz sedme sezone serije Game of Thrones.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: