Data centri 2024

IFA 2019: Huawei predstavio Kirin 990 5G čipset

Huawei je najavio čipset koji će se pojaviti u njegovoj Mate 30 seriji mobilnih telefona. Reč je o Kirin 990 čipu visoke klase, sa 10,3 milijarde tranzistora, brzinama preuzimanja od 2,3 Gbps i sa osmojezgarnim procesorom i šesnaestojezgarnom grafikom, koga ćemo videti već kroz dve nedelje u prvim Mate 30 Pro mobilnim telefonima.

PCPress.rs Image

Već po tradiciji, novi čipset je predstavio Ričard Ju, CEO kompanije Huawei, tokom IFA 2019 manifestacije u Berlinu. Predstavljanje dolazi u delikatnom trenutku, budući da Huawei više nema pravo da isporučuje mobilne telefone sa Google servisima i aplikacijama, a Kirin 990 je istovremeno poslednji čip koji je licenciran na vreme – u narednoj generaciji će Huawei morati da se okrene nekoj drugoj arhitekturi za potrebe svog hardvera.

Novi čipset donosi značajne pomake u domenu veštačke inteligencije, 5G podrške i grafičkih performansi u odnosu na Kirin 980. Izrađuje se u 7-nm FinFet UEV procesu i donosi veoma visok nivo energetske efikasnosti. Postojaće dve verzije – 5G i običan Kirin 990, pri čemu će 5G verzija biti nešto snažnija (sporija jezgra će raditi na višem taktu), i imaće bolje AI sposobnosti (AI deo čipa će imati dva velika i jedno malo jezgro, dok će kog običnog Kirin 990 biti korišćeno po jedno veliko i malo jezgro).

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Dostizanje novih visina u procesu prodaje sa AI

PCPress.rs Image

Huawei ostaje veran svojoj Big.Middle.Little pristupu arhitekturi. Tako imamo dva Cortex A76 jezgra visokih performansi koja rade na 2,86 GHz, dva srednja Cortex A76 jezgra (2,36 GHz kod 5G verzije, 2,09 GHz kod standardne) i četiri Cortex A55 jezgra male potrošnje (1,95 GHz kod 5G verzije, 1,86 GHz kod standardne). Takođe, oba čipa imaju nove “big-plus-tiny” NPU (neural processing unit) jedinice. Za grafiku koriste šesnaestojezgarni ARM Mali G76 GPU, što je značajno unapređenje u odnosu na prethodnu generaciju.

Kineska kompanija se posebno ponosi unapređenjima u domenu veštačke inteligencije. Na prezentaciji je dat primer kako čip može da prepozna stres i raspoloženje preko bitnih tačaka lica, a AI performanse su navodno duplirane u odnosu na Snapdragon 855 i prethodni Kirin 980 čipset. Takođe, prisustvo 5G modema daje priliku kompaniji Huawei da se podiči “prvim flagship 5G procesorom.” Iz kompanije obećavaju da će potrošnja energije u 5G režimu “biti poput potrošnje u 4G režimu”. Puno pažnje je posvećeno unapređenju mogućnosti u domenu snimanja fotografije i videa, uključujući razne tehnike redukcije šuma.

Pročitajte i:  Meta i Google sklapaju AI ugovore sa holivudskim studijima

PCPress.rs Image

Preostaje nam da čekamo lansiranje Huawei Mate 30 serije telefona. Ono se očekuje 19. septembra u Minhenu, i tada ćemo imati mnogo više informacija.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,