iMac na granici mogućeg

Sledeći Apple‑ov korak u svetu desktop računara je novi iMac, kompjuter spakovan u čudesno tanki monitor. Oduševiće vas dizajnom, ali i performansama…

iMac_21_5inch_27inch_34LF_PRINTVeć smo navikli da se Apple neumorno inovira u viziji sada već besmrtnog Stiva Džobsa. Mnogo je onih koji poka-zuju sumnju u mogućnost da kompanija nastavi svoj uspon istom brzinom kojom je išla napred do sada, jer više nema vrhovnog lidera i stvaraoca. A onda se, upravo na godišnjicu Stivove smrti, desila promena na najprodavani-jem Apple desktop računaru koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Novi iMac je u pogledu dizajna i primene najnovijih tehnologija pokazao da je Apple sačuvao moć da otvara nove horizonte i da sve što je do juče izgledalo kao nešto vrhunsko i završeno sada deluje arhaično i prevaziđeno. iMac je bio revolucija sam za sebe kao prvi računar koji je ceo bio smešten u kućište monitora. Sada je izgled iMac a tako promenjen da je, zahvaljujući tehnološkim inovacijama, spoljna ivica ekrana široka neverovatnih 5 milimetara, a ukupna zapremina računara je smanjena za čak 40%. Zbog izuzetno tankog aluminijumskog kućišta, za spajanje prednje i zadnje strane računara upotrebljena je tehnologija koja se koristi u avio‑industriji na krilima aviona i kod buster raketnih motora – bez nje kvalitetan i čvrst spoj dve aluminijumske ploče ne bi bio moguć.

Prvi put je staklo laminirano na LCD ekran ovako velike površine i obrađeno je takozvanom plazma depozicijom – do nivoa atoma preciznom metodom presvlačenja silikon dioksidom i niobium-pentoksidom, čime je refleksija ekrana smanjena 75%. Tako nešto je do sada rađeno samo na sočivima za kamere i vizirima šlemova borbenih pilota. Refleksija je drastično smanjena uz sačuvani kontrast i preciznost boja kakve nema u industriji. Svaki monitor na novom iMac‑u je kalibrisan pre nego što je spakovan i poslat u Apple radnje širom sveta.

Aluminijum i staklo su reciklirajući materijali i kompjuter nema nijednu komponentu koja sadrži živu, arsenik, PVC ili druge slične toksične i kancerogene materije, a energetska efikasnost računara je do 50% veća nego kod prethodnog modela.

Dijagonale ekrana su od 21,5 do 27“, a procesor ide do Intel quad‑coreovog modela Core i7 koji radi na 3,4 GHz. OS X podržava Hyper‑Threading, koji omogućava rad sa osam virtuelnih Core i7 procesora. Turbo Boost 2.0 kod zahtevnih aplikacija povećava brzinu rada procesora, tako da Core i7 ide do 3,9 GHz. iMac koristi novu NVIDIA Kepler arhitekturu grafike, tako da je njena brzina povećana 60%.

Svaki iMac na sebi ima po dva Thunderbolt porta veličine nokta na malom prstu, ali njihova brzina komunikacije od čak 10 Gbps čini suvišnim PCIe slotove na koje smo navikli u klasičnim, glomaznim desktop računarima čije su dimenzije diktirane upravo tim velikim PCIe slotovima. Thunderbolt će poslati u istoriju velike „kutijaste“ računare, a preko tih portova sada možemo priključiti sve periferije sa zahtevnim protokom podataka, od superbrzih RAID diskova kakva je naša МАЦОЛА HDD (www.macola.rs/macola_raid.html), do kamera visoke rezolucije (www.decklink.rs) ili profesionalnih višekanalnih audio interfejsa.

Ni hard disk u iMac‑u nije ostavljen u standardnom obliku. Prema zahtevu kupca može se u МАЦОЛА radnjama poručiti takozvana Build To Order konfiguracija, kao i u Apple radnjama širom sveta i zahtevati novi Fusion Drive, hibrid brzog SSD‑a i standardnog diska. Ovaj disk je spojio prednost velikog kapaciteta klasičnog diska i ekstremne brzine SSD uređaja. Često korišćeni fajlovi i aplikacije se u pozadini kopiraju na SSD, a oni kojima ređe pristupamo automatski idu na klasičan disk. Na taj način dobijamo neprevaziđenu brzinu u radu. Standardno količina RAM memorije je 8 GB i može se povećati na 32 GB.

Uz svaki iMac se dobije operativni sistem izgrađen na UNIX osnovi. Apple je trenutno jedina kompanija na svetu koja proizvodi sopstveni operativni sistem za sopstvene kompjutere. To je rezultiralo ekstremnom stabilnošću u radu i primenom najinovativnijih tehnologija u održavanju i servisiranju Apple opreme. Dijagnostika svakog Apple uređaja u ovlašćenom servisu (www.macola.rs/servis.html) se vrši netboot povezivanjem na server u Apple centrali, svaka dijagnoza se evidentira automatski i pravi svojevrstan zdravstveni karton Apple uređaja, bez obzira na to u kom ste delu sveta obavili servis. Ovim vidom podrške kojom je pokrivena cela planeta mogu se pohvaliti samo neki veliki vojni sistemi, a ovde to imamo svi mi, obični ljudi, korisnici Apple tehnologije u svakodnevnom životu.

Multitouch tehnologija na Apple trackpad‑u je odavno toliko odomaćeni standard da Apple korisnicima korišćenje miša, koji je Apple u upotrebu uveo 1984. godine, sada izgleda isto toliko nemoguće koliko je to izgledalo 1984. godine korisnicima ranijih računara. Kao savremenik tog doba taj efekat teško mogu da dočaram današnjim generacijama mladih.

Moćni pretraživači kao što su Spotlight ili Quick Look su takođe jedinstveni u industriji. Pronaći ćete fajl koji tražite čak i ako ne znate kako se zove, nego recimo znate neku tematsku celinu kojom ste se u okviru fajla bavili. Ako u Spotlight odkucate „slikari hiperrealisti“, biće izlistani svi fajlovi koji sadrže bilo šta o slikarima hiperrealistima, a pritiskom na Space videćete preview bilo koje slike, teksta ili video-klipa. Želite li da podelite neki fajl sa Apple kompjuterima u bliskom okruženju, povezaćete se bežično kroz AirDrop. Kroz iCloud ćete sinhronizovati svoje fajlove na iMac‑u, iPhone‑u, iPod‑u, iPad‑u.

Deo operativnog sistema su i protokoli za kriptovanje podataka do nivoa praktično nedostižne sigurnosti. Na disku se može formirati particija sa koje se Windows može startovati bez emulacije. Za ljude sa posebnim potrebama imamo kao deo operativnog sistema VoiceOver koji čita otkucan tekst na 20 svetskih jezika. Takođe se veličina slike na ekranu može uvećavati do nivoa potrebnog tako da slabovidi prepoznaju tekst ili sliku. Safari‑jem krstarite Internetom, Messages je superioran sistem za razmenu poruka, TimeMachine za automatski backup, Mail za elektronsku poštu a FaceTime nam daje mogućnost razmene video poziva. iPhoto, iMovie i GarageBand čuvaju vaše slike, filmove i komponovanu muziku, a sve nabrojano je samo deo sistemskih aplikacija.

Radeći godinama za ovu firmu (macola.rs/muzej.html) naučili smo da Apple uvek ima nešto novo, nešto sveže, snažno i neponovljivo i to se nije promenilo za više od tri decenije postojanja.

macola(Tekst je napisao dipl. inž. el. Miodrag Popović Pop, vlasnik jedine domaće firme koja se bavi Apple tehnologijom u Srbiji – МАЦОЛА. МАЦОЛА je Apple Solution Expert for Education, Apple Authorized Training Center, Apple Authorized Service provider. Miodrag Popović Pop za Apple radi od 1988. godine, a korisna adresa je www.macola.rs)

(Objavljeno u časopisu PC#197)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,