iMessage i Bing pretraživač izuzeti iz novih tehnoloških pravila EU

Odluku su saopštili antimonopolski regulatori EU. Regulatori su prihvatili argumente kompanija da ovi servisi nisu ulazne tačke za dostizanje krajnjih korisnika.

PCPress.rs Image

Novi Zakon o digitalnim tržištima stupa na snagu za tri nedelje

Prema novom zakonu Microsoft, Apple, Google, Amazon, Meta i ByteDance moraju da omoguće aplikacije trećih strana i druge prodavnice aplikacije na njihovim platformama. Zatim, moraju da olakšaju korisnicima prelazak sa podrazumevanih aplikacija na konkurente.

Nakon petomesečne istrage, Evropska komisija je zaključila da iMessage, Bing, Edge i Microsoft Advertising “nisu kvalifikovani kao usluge ključne za ulaz”, saopštila je izvršna vlast EU.

Komisija je navela da će App Store, iOS operativni sistem i Safari pretraživač i dalje biti klasifikovani kao ključni ulazni servisi. Takođe, u to je uključena i društvena mreža LinkedIn kompanije Microsoft kao i Windows – operativni sistem.

Kompanijama je takođe zabranjeno favorizovanje svojih usluga

Izvršena je “temeljna procena svih argumenata. Uzeto je u obzir mišljenje relevantnih zainteresovanih strana”.

“Danas korisnici imaju pristup raznovrsnim aplikacijama za razmenu poruka i često koriste više njih istovremeno. To pokazuje koliko je lako prelaziti između njih”, rekao je portparol Apple-a.

Microsoft je naveo da Bing, Edge i Microsoft Advertising “deluju kao konkurencija na tržištu”. “Nastavićemo da sarađujemo sa Evropskom komisijom i industrijskim partnerima kako bismo osigurali da druge platforme Microsoft-a u potpunosti poštuju DMA zakon”, naveo je portparol.

Pročitajte i:  Apple se povlači u borbi za odbranu App Store-a u Evropi

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *