Infolab LIS

Laboratorijski informacioni sistem Infolab LIS predstavlja softverski paket kompanije Infolab koji obezbeđuje jednostavan, automatizovan i efikasan rad laboratorije.

PCPress.rs Image

Više od 20 godina iskustva u razvoju i implementaciji IT rešenja doprinelo je da postanemo najveći implementator laboratorijskog informacionog sistema za privatne ustanove u Srbiji i regionu. Naš trenutni fokus je povećanje broja klijenata iz privatnog sektora.

Jedna od najvećih prednosti našeg laboratorijskog informacionog sistema je standardizovani interfejs koji omogućava integraciju s drugim informacionim sistemima, naročito onima koji pružaju mogućnost vođenja elektronskog kartona pacijenta. Na taj način se laboratorijama obezbeđuje mogućnost prijema uputa za pacijenta, kao i povratno slanje i postavljanje verifikovanog rezultata u karton pacijenta.

Integracija u globalni sistem

Potpuna integracija sa zdravstvenim informacionim sistemom Heliant omogućava lekarima uvid u rezultate analiza minut-dva pošto su gotove, u digitalnom formatu, bez suvišne papirologije. Ova integracija je naročito korisna na urgentnim odeljenjima, gde je važno da se rezultati analize dobiju što pre. Pored mogućnosti integracije sa zdravstvenim informacionim sistemom ustanove, sistem Infolab LIS može raditi i samostalno.

Infolab LIS obuhvata pet laboratorijskih modula: biohemija, mikrobiologija, imunologija, transfuziologija i genetika. Kroz integraciju sa laboratorijskim uređajima omogućava se potpuna automatizacija rada laboratorije – od unosa uzorka do verifikacije rezultata i kreiranja izveštaja o pacijentu, dok dvosmerna komunikacija s laboratorijskim uređajima omogućava slanje zahteva na uređaj i obradu rezultata sa uređaja. Na taj način se optimizuju poslovni procesi laboratorije: ubrzava se generisanje podataka, smanjuju se redovi čekanja, uklanjaju se ručni koraci i smanjuje mogućnost ljudske i tehničke greške.

Pročitajte i:  Rano otkrivanje raka pomoću AI testa 

Veliki broj implementacija

Infolab LIS je implementiran u više od 140 zdravstvenih ustanova i povezan s više od 900 laboratorijskih uređaja. Preko 25.000 pacijenata dnevno prođe kroz sistem i obradi se više od 1.000.000 uzoraka mesečno.

Najveće privatne klinike koje koriste LIS su Euromedik i MediGroup. Pod okriljem MediGroup sistema obuhvatili smo 84 laboratorije na različitim lokacijama širom Srbije. Naročito smo ponosni na pripajanje lanca Konzilijum laboratorija našem sistemu u sklopu MediGroup za čije je potrebe, nakon višemesečnog razvoja, završena nadogradnja postojećih modula u cilju omogućavanja kontinuirane saradnje s partnerskim laboratorijama u inostranstvu.

Među privatnim klinikama koje koriste Infolab LIS u Crnoj Gori istakli bismo poliklinike MojLab i Smart­Med u Podgorici.

Poliklinika MojLab koristi LIS od 2021. godine. Od početka rada njihove laboratorije naš softver im je pružao svu neophodnu podršku.

„Laboratorijski informacioni sistem jedan je od nosećih stubova svake moderne laboratorije, te je Laboratorija MojLab svoje prve korake napravila uz podršku Infolab-ovog LIS-a. On obezbjeđuje dodatni kvalitet laboratorijskim uslugama kroz sistem kontrole kvaliteta, minimalnu mogućnost greške u preanalitičkim fazama, prilagođene referentne vrijednosti, skraćeno obrtno vrijeme, praćenje rada laboratorije u realnom vremenu, istorije pacijenta, unos komentara, tumačenja rezultata itd. Pored niza dobrih karakteristika, Infolab LIS je i Web orjentisan, što kroz sigurnu konekciju omogućava jednostavan pristup s bilo koje lokacije. Sistem je ‘živ’, u konstantnom procesu nadogradnje u skladu s potrebama svojih korisnika“, navodi dr Najdana Gligorović Barhanović, spec. med. biohemije iz Poliklinike MojLab.

PCPress.rs Image

SmartMed je implementirao LIS 2022. godine, na obostrano zadovoljstvo, a s nama su podelili pozitivne utiske o korišćenju našeg softvera u svakodnevnom radu: „LIS kompanije Infolab nam je jako pomogao u postavljanju i funkcionisanju naše laboratorije. Eliminisao je mogućnost zamjene uzoraka, ubrzao vrijeme izdavanja rezultata i učinio naše rezultate čitkim i jasnim za naše pacijente!“, navodi mr ph Jovana
Stojić, spec. med. biohemije u Poliklinici SmartMed.

Pročitajte i:  Rano otkrivanje raka pomoću AI testa 

I u državnim ustanovama

Pored privatnih ustanova, LIS koristi i veliki broj državnih ustanova širom Srbije i regiona, među kojima je više od 70 domova zdravlja, 18 opštih bolnica, 10 instituta, 10 zavoda, 7 specijalnih bolnica, 5 kliničko-bolničkih centara (UKCS, Dragiša Mišović, Zvezdara, Zemun i Bežanijska kosa), 4 klinička centra (KCS, KC Kragujevac, KC Niš i KC Crne Gore) i desetak drugih ustanova.

Infolab LIS obuhvata pet laboratorijskih modula: biohemija, mikrobiologija, imunologija, transfuziologija i genetika. kao i integraciju sa laboratorijskim uređajima

Veliki poduhvat koji smo završili prošle godine je potpuno umrežavanje Mačvanskog okruga. Uveli smo modul mikrobiologije u Zavod za javno zdravlje Šabac i povezali sa ostalim ustanovama u opštinama Mačve – Bogatić, Ljubovija, Koceljeva, Krupanj, Vladimirci i Mali Zvornik. Na taj način je omogućeno elektronsko dostavljanje uputa iz zdravstvenih ustanova ka ZJZ Šabac, kao i dostavljanje verifikovanih rezultata zdravstvenoj ustanovi u karton pacijenta.

„Zavod za javno zdravlje Šabac je prva ustanova javnog zdravlja koja je uvođenjem najmodernijeg laboratorijskog informacionog sistema omogućila da se, uz pomoć našeg partnera, kompanije Heliant, sve ustanove primarne i sekundarne zdravstvene zaštite integrišu u jedinstveni sistem. Ako direktno posmatramo proces, koji je ranije funkcionisao u isključivo papirnoj formi, danas je on automatizovan prijemom elektronskog uputa, ali i slanjem verifikovanih rezultata od naših stručnjaka u najkraćem mogućem roku, čime smo smanjili ‘ručne’ korake i mogućnost ljudske i tehničke greške na najmanju moguću meru“, ističe dr Branko Vujković, direktor ZJZ Šabac.

PCPress.rs Image

Još jedna državna ustanova u kojoj smo implementirali LIS jeste Institut za javno zdravlje Vojvodine, za koji slobodno možemo reći da je jedna od najvećih mikrobioloških instalacija ako posmatramo broj obrađenih uzoraka. U toku je integracija IZJZ Vojvodina sa DZ Novi Sad i DZ Vrbas, u cilju efikasnije razmene rezultata koji će se direktno smeštati u karton pacijenta, tako da doktor u domu zdravlja odmah može da vidi gotove rezultate. Za mesec-dva se očekuje da će se između 800 i 1.000 rezultata direktno smeštati u karton pacijenta, čime se eliminiše obaveza pacijenta da sa sobom nosi papirnu dokumentaciju.
Korisna adresa: infolab.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,