Informacije pod kontrolom

Information under control – engleska verzija teksta

 

U vremenima kada poverljive informacije u našim računarima ili mobilnim uređajima za svega nekoliko trenutaka mogu postati javno dostupne, trebalo bi da uvek budemo sigurni da smo preduzeli sve neophodne korake da osiguramo sve lične i poslovne podatke kojima raspolažemo.

lf4e2vERU potrazi za alatima kojima se efikasno mogu ispuniti neke od smernica “Odluke NBS o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemom finansijske institucije”, upoznali smo se sa  kompanijom Tron-IT, koja na nase trziste kao generalni zastupnik uvodi novinu za rešavanje ovog problema. Reč je o Informations Right Management sistemu pod nazivom SecloreFileSecure, a koje nam dolazi iz kompanije Seclore.

Kod nas još ne postoji dovoljan nivo svesti o riziku i posledicama gubitka podataka od viskoke važnosti, pa samim tim ni veliki broj rešenja za taj problem. Mi vam predstavljamo jedno od najpouzdanijih.

1 Sprecite zloupotrebu poslovnih tajni od strane vasih zaposlenih - KopieJedan od najvećih bezbednosnih problema u modernim informacionim sistemima predstavlja neovlašćen odliv informacija. Ovom riziku najviše su izložene korporacije, koje zbog komplikovane i često neefikasne kontrole mogu pretrpeti ozbiljne gubitke, ili biti izložene visokom reputacionom i regulatornom riziku.

U modernom umreženom svetu, do osetljivih dokumenata i podataka, lakše je doći nego u bilo kom prethodnom periodu. S druge strane, previše kontrole, koja se često pojavljuje kao reakcija na neželjene događaje, sasvim sigurno će potpuno „ugušiti“ poslovnu kolaboraciju i razmenu podataka, tj. „krvotok“ svakog modernog sistema.

Rešenje efikasne kontrole nalazi se između navedene dve krajnosti, ali ih u praksi nije baš jednostavno realizovati. Sistemi za nadzor protoka informacija u okviru kompanijskog IT-ja uspešno će ograničiti pristup grupama zaposlenih, što kao posledicu ima smanjenu izloženost od pronevere ili slučajnog gubitka podataka. Međutim, onog trenutka kada izveštaji, baza podataka ili „obična“ e-mail komunikacija napusti zaštićeni perimetar, održavanje adekvatne kontrole praktično je nemoguće obezbediti.

Tron-IT02Kontrola pristupa ili kontrola korišćenja?

Kompanija Seclore, preko svog distributera u Srbiji, kompanije Tron-IT, odlučno je „napala“ ovaj problem i rešenje donosi proizvodom SecloreFileSecure. Reč je o kompletnom bezbednosnom sistemu čiji zadatak je da željene informacije u potpunosti zaštiti od neovlašćenog i nepropisnog korišćenja, te spreči njihovo dospevanje u pogrešnje ruke. Za razliku od sličnih proizvoda, SecloreFileSecure će informaciju zaštiti u toku svog kompletnog životnog ciklusa, omogućavajući čak i kontrolu njenog uništenja.

FileSecure je smernica za:

1. Definisanje polise za kontrolu korišćenja informacija

2. Dodavanje kontrole korišćenja informacija

3. Kontrolu korišćenja polise za upravljanje informacija

4. Provera kontrole korišćenja informacija

FileSecure je proizvod baziran na bezbednosnim polisama, a dodatnu kontrolu u odnosu na „klasične“ bezbednosne sisteme postiže proširenim kategorijama – „vlasniku“ informacije ostavljena je mogućnost ne samo da odluči o tome ko će pristupiti informaciji, već šta, gde i kada moze sa istom raditi. Na ovaj način, „sudbina“ podataka u različitim fazama njihovog korišćenja u potpunosti je određena. Na primer, poverljivom dokumentu možete odrediti mogućnost štampanja od strane tačno delegiranih lica, ali samo na za to definisanim uređajima u okviru kompanije. Takođe, u prilici ste da odredite i precizan vremenski okvir svake od (ne)dozvoljenih akcija, te da ga kombinujete sa ostalim ograničenjima – ukoliko je životni vek poverljivog dokumenta 15 dana od trenutka objavljivanja, FileSecure će nakon tog vremena automatski onemogućiti. Ovakav vid kontrole svoj pun potencijal ima prilikom razmene informacija sa eksternim partnerima. U slučaju bilo kakvih promena uslova saradnje, ili eventualnog prekida iste, veoma lako ćete sve poverljive informacije „blokirati“, i na taj način onemogućiti njihovo prisustvo u IT sistemima koji nisu pod vašom kontrolom.

Seclore FileSecure rešenje pomaže finansijskim institucijama da ispune uslove koji se tiču: autentičnosti, autorizacije, povlašćenog pristupa, operativnih i sistemskih zapisa, poverljivosti, rizika, revizije itd.

Osim važnih unapređenja u odnosu na uobičajena bezbednosna rešenja, FileSecure je izuzetno značajan sistem i sa aspekta usklađenosti sa internom i eksternom regulativom, a pre svega sa bezbednosnim polisama. Sve veći broj stranih kompanija na našem tržištu zahteva potpunu usklađenost sa internim aktima, sa regulativom matične zemlje ali i novom Odlukom NBS o minimalnim standardima informacionih sistema, pa se FileSecure nameće kao prirodno rešenje za kontrolu protoka informacija u oba smera.

www.tron-it.com

www.seclore.com

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,