ePlaneta

Insomniac Games se oglasio nakon hakerskog napada

Insomniac Games je po prvi put javno govorio od kada su hakeri objavili preko 1,3 miliona privatnih fajlova izdavača. Studio je objavio na X-u (Twitter) da je „tužan i ljut“ zbog sajber napada, opisujući unutrašnje posledice kao „izuzetno uznemirujuće“. Insomniac je indirektno aludirao na objavljivanje snimaka igranja iz predstojeće igre Wolverine, uveravajući fanove da se „Marvelov Wolverine nastavlja kako je planirano“.

PCPress.rs Image

Po prvi put javno o napadu

Izdavač je počeo zahvaljivanjem fanovima koji su ih podržavali, od kojih su se mnogi okupili oko žrtve hakovanja u komentarima u niti, pre nego što je preneo teret koji je sajber napad naneo njihovim zaposlenima.

Insomniac je priznao neke od ukradenih sadržaja koji trenutno kruže društvenim medijima i mračnom mrežom. „Svesni smo da ukradeni podaci uključuju lične podatke koji pripadaju našim zaposlenima, bivšim zaposlenima i nezavisnim ugovaračima“, navodi se u saopštenju. „Takođe uključuje detalje o ranom razvoju Marvelovog Wolverine-a za PlayStation 5. Nastavljamo da radimo brzo kako bismo utvrdili na koje podatke je to uticalo.“

Grupa Rhisida Ransomware preuzela je zasluge za napad, tvrdeći da se infiltrirala u Insomniac u roku od 20 do 25 minuta, navodi se u izjavi grupe za ciberdai.au. Hakeri su zapretili da će objaviti ukradeni sadržaj ako Insomniac, Sony ili bilo ko drugi odbije da plati otkupninu od 2 miliona dolara. Grupa je sugerisala da su neki podaci prodati, a javno procureli podaci su navodno činili 98 odsto svih podataka.

Pored igre Wolverine, curenje je uključivalo fajlove iz Marvelovog Spider-Man 2, interne HR dokumente (uključujući I-9 obrasce za zapošljavanje i dokumente o raskidu), snimke ekrana sa Insomniac-ovih Slack kanala i sadržaj računara nekoliko zaposlenih.

„Ovo iskustvo je bilo izuzetno uznemirujuće za nas“, napisao je Insomniac. „Želimo da svi uživaju u igrama koje razvijamo kako je predviđeno i kako naši igrači zaslužuju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: