Intel Atom N470 u netbook računarima početkom sledeće godine?

intel-pinetrail-05-20-09Seriju procesora Atom odlikuje mala potrošnja energije, ali je Intel otišao korak dalje: novi model N470 će imati i grafički procesor na sebi. Uz njega ide i nova platforma Pineview, koja će se sastojati od samo dva čipa (od kojih je jedan procesor) – budući da su memorijski kontroler i grafika u procesoru, ostao je samo jedan (južni) sistemski čip.
Nova platforma je najavljena za prvo tromesečje sledće godine (najverovatnije će biti zvanično predstavljena na CES-u u Las Vegasu). Atom N470 će raditi na 1,83 GHz, imaće FSB na 667 MHz i podržavaće hyperthreading. Potrošnja od 6,5 W na prvi pogled izgleda velika u poređenju sa starim N270 (2,5 W), ali ušteda je očigledna kada se ima u vidu da aktuelni čipset 945GSE troši 6 W.
Ugradnja grafičkog procesora unosi malu pometnju na tržište: integracija ovog procesora sa čipom ION koji NVidia populariše u poslednje vreme neće biti moguća; međutim, iako nema zvaničnih podataka, sva je prilika da će ugrađena grafika biti primetno bolja od aktuelne GMA 500, tako da će potreba za jačom grafikom biti umanjena.

Pročitajte i:  Vertiv se pridružuje NVIDIA partnerskoj mreži

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,