Intel najavio rebrendiranje svojih procesora

Intel je potvrdio da planira promenu naziva svojih procesora u nadolazećoj 14. generaciji Meteor Lake platforme, koja će biti lansirana tokom ove godine. To će biti prvo rebrendiranje još od 2006. godine, kada je ustoličen Intel Core brend, odnosno od 2008. godine, kada je u brendu dodato „i“.

PCPress.rs Image

Novi brending segmentiraće CPU-ove, pa ćemo imati standardne i procesore kojima je naglasak dat na performansama. Ta druga serija procesora imaće naziv „Ultra“ u svom imenu. Brojčane oznake će ostati iste kao i do sada (3, 5, 7 i 9), ali će se iz imena ukloniti slovo „i“. Generacija procesora biće resetovana, pa to neće biti procesori 14. generacije, već procesori prve generacije.  

Standardne serije procesora nudiće se sa oznakama 3, 5 i 7, dok će ultra varijante biti dostupne u serijama 5, 7 i 9. Drugim rečima, serija tri će biti samo u standardnoj, a serija 9 samo u ultra varijanti.

Desktop procesori mogu da imaju postfiks „K“ a ta oznaka najverovatnije će označavati da li je procesor otključan za overkloking. Kod procesora za mobilne platforme, na kraju imena moguća je oznaka „H“.

Pročitajte i:  Nvidia drži 98 procenata GPU tržišta za data centre

Nov način brendiranja teoretski bi trebao da olakša odluku prilikom kupovine novog procesora. Trenutno je u ponudi previše procesora sa sličnim imenima, pogotovo u i3 i i5 serijama, pa bi kupci sada mogli mnogo lakše da prepoznaju kojoj seriji procesor pripada i da li je to ono što žele da kupe.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,