ERP 2024

Intel za septembar najavio Coffee Lake procesore sa osam jezgara

Lansiranjem prvih AMD Ryzen procesora počeo je takozvani „rat jezgara“ sa kompanijom Intel, što je potonju primoralo da preradi svoje desktop i HEDT (high-end desktop) linije, kako bi mogla da konkuriše AMD-ovim procesorima.

PCPress.rs Image

Situacija bi sada mogla dodatno da se zaoštri, budući da je Intel najavio Coffee Lake sa osam jezgara i 16 thread-ova, kako bi se takmičio sa Ryzen procesorima druge generacije. Prema poslednjim izveštajima, Intel za septembar planira 8-jezgarni LGA 1151 CPU, što objašnjava zašto je 5 GHz i7-8086K Limited Edition procesor, te zašto neće još dugo ostati Intel-ov glavni premijum desktop procesor.

Pored ovoga očekuje se i novi proizvod sa LGA X299 platforme, a koji bi mogao da ima do 22 jezgra, što bi maksimalni broj jezgara povećalo sa dosadašnjih 18. Ovaj potez se vidi kao odgovor na AMD-ov Threadripper druge generacije, koji će po prvi put ponuditi 24-jezgarne i 32-jezgarne procesore.

PCPress.rs Image

Sa pomenutom 8-jezgarnom ponudom Intel planira da povrati dominaciju na desktop PC tržištu, a tako što će ponuditi isti broj jezgara kao i rivalska kompanija, a za mejnstrim procesore, samo uz više radne taktove i više performanse po kloku.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Izvor: Overclock3d

Facebook komentari: