Interaktivna mapa Marsa: Gde je Perseverance?

Perseverance rover „šeta“ po oblasti Jezero krater na Marsu, a zainteresovani sada mogu da ga prate i preko interaktivne mape.

PCPress.rs Image

Mapa ima dva sloja: jedan s intenzivnijom bojom i drugi s prirodnom. Neke boje su izmenjene u oba sloja, kako bi se bolje videle određene oblasti. Cilj misije je potraga za ostacima i tragovima o nekadašnjem životu, kao i sakupljanje uzoraka koji bi jednog dana trebalo da stignu do Zemlje.

Stariji Curiosity dizajn inspirisao je novi, još moćniji rover Perseverance, koji je put Marsa krenuo u julu 2020, da bi se na njegovu površinu spustio 18. februara 2021. Mnogi su bili zabrinuti, budući da je sletanje opisivano kao „sedam minuta užasa“. Rover veličine prosečnog automobila se ipak spustio na planetu, u oblast Jezero kratera, gde mnogi objekti nose imena po toponimima sa naših prostora. Uz pomoć bušilice, koja je smeštena na vrh robotske ruke, rover bi trebalo da iskopa oko četrdeset uzoraka i spakuje ih u specijalno dizajnirane tube. Očekuje se da materijali na Zemlju stignu početkom 2031. godine.

Pročitajte i:  Bela kuća želi da NASA kreira Mesečevu vremensku zonu

PCPress.rs Image

Perseverance je sa sobom poneo mnoge instrumente, a Jedan od zanimljivijih je MOXIE (Mars Oxygen ISRU Experiment), koji je dizajniran da generiše kiseonik iz marsovskog vazduha, koji sadrži 95% ugljen-dioksida. Slična oprema daleko većih razmera bi u budućnosti trebalo da pomogne u teraformiranju Crvene planete, a ovaj momenat bi mogao da označi početak ozbiljnih testiranja.

Za mapu i potragu za tragovima života ipak su važnije kamere, na primer HiRISE koja se nalazi na Mars orbiteru. Skoro je sasvim sigurno da nas očekuju još zanimljiviji prizori, a jednog dana i otkrića koja bi mogla da pomognu u razumevanju univerzuma.

Izvor: NASA

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,