iOS 16 će omogućiti preskakanje CAPTCHA sistema

iOS 16 vam može pomoći da izbegnete CAPTCHA anti-bot sisteme koji stoje između vas i nekih web prijava. Apple je koristio WWDC 2022 za detaljan opis sistema Private Access Token u iOS 16, iPadOS 16 i macOS Ventura koji potpuno preskače CAPTCHA za neke aplikacije i web stranice.

iOS 16 će omogućiti preskakanje CAPTCHA sistema

Cloudflare i Fastly predstavili podršku za pristup tokenu

Omogućite funkciju automatske verifikacije i podržane lokacije će koristiti iCloud da verifikuju i vaš Apple ID i vaš uređaj, predstavljajući token koji dokazuje da ste pouzdani. Apple je primetio da uređaji neće deliti osetljive podatke povezane sa vašim nalogom. Kompanija takođe neće znati ko podnosi zahtev za verifikaciju, tako da ne može da poveže ove provere sa određenim provajderima. Sistem tokena se naplaćuje kao da više poštuje privatnost, jer ne prati vašu IP adresu.

Važno je da bi tehnologija mogla biti široko prihvaćena kako bi mogla da se proteže izvan Apple hardvera. Cloudflare i Fastly su već predstavili planove za podršku pristupu tokena, potencijalno ga dovodeći na milione web stranica. Takođe, Apple je radio sa tim kompanijama i Google-om kako bi privatni pristupni tokeni postali otvoreni standard. Iako još uvek ne postoji direktan Android ekvivalent, tehnologija viđena u iOS-u 16 nagoveštava budućnost u kojoj će malo ljudi morati da ručno popunjava CAPTCHA.

Pročitajte i:  Apple još uvek rezervisan prema Kini

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,