Iranski humanoidni robot i evolucija motoričkih sposobnosti

Već smo pisali o tome da je Iran nedavno predstavio najnaprednijeg humanoidnog robota na svetu – Surenu IV, a potom se pojavio i video u okviru kojeg demonstrira svoje nove veštine, posebno one funkcije koje su u vezi sa interakcijom sa okruženjem.

PCPress.rs Image

Eksperti sa Univerziteta u Teheranu već neko vreme rade na naprednoj mehaničkoj ruci koja bi mogla da obavlja sve što i ljudska, a čini se da ih je Surena četvrte generacije približila tom cilju. Robot je predstavljen krajem 2019. godine, ali se promo video pojavio nedavno, pa se vide sitna poboljšanja koja su zapravo naznaka nove evolucije. Iako nije sposobna za parkour veštine kao Atlas robot kompanije Boston Dynamics, Surena održava ravnotežu bolje nego prethodni modeli, te je sve bliža tome da može da obavlja zadatke podjednako dobro kao i prosečno ljudsko biće.

Surena IV je i znak da se robotika u različitim delovima sveta razvija na različite načine, pa se Boston Dynamics, na primer, koncentriše na komplikovane zadatke koje roboti obavljaju, dok se roboti kao što je Sophia koncentrišu na primenu veštačke inteligencije i na modele koji fizički podsećaju na ljude. Surena IV demonstrira važnost finih motoričkih sposobnosti, što joj donosi veliku prednost, budući da se fokusira na one funkcije koje su osnovni preduslov za funkcionisanje u svetu koji je kreiran za ljude.

Pročitajte i:  Sada možete kupiti psa-robota sa bacačem plamena za manje od 10.000 dolara

Izvor: Inverse

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,