Iskopavanje fosila je više od Lego igračke

Mlado stvorenje koje se igra novim Lego City setom, a koji se fokusira na arktička istraživanja, moglo bi da pomisli da naučnici iskopavaju mamute i sabljozube tigrove iz ledenih kocki, a uz pomoć velikih testera, mašina za kopanje leda koje imaju velike viljuške, te četiri helikoptera. Realnost, ipak, nije ni blizu toliko naučno fantastična, tvrde oni koji se tim poslom bave.

PCPress.rs Image

Naime, u stvarnom životu su ovakve radnje mnogo prljavije, a iskopane životinje liče na zombi verzije onih koje su nekada davno hodale našom planetom. Arktički Lego City pojaviće se 1. avgusta, te se sastoji od elemenata poput automobila koji su napravljeni za sneg, džinovskih kamiona koji su opremljeni viljuškama i spiralnim testerama, te onih sitnijih, poput kompjutera i kamera. I dok su neki zabrinuti da igračka ne podražava stvarnost, drugi podsećaju da se ipak radi samo o igrački.

Pravi naučnici su ipak nešto bliže zemlji, te se ne voze u moćnim mašinama, a realnosti su bliski jedino automobili koji su prilagođeni vožnji po snegu. Netačan je i prikaz iskopanih životinja, koje Lego prikazuje kao potpuno očuvane, skoro žive, dok su pravi fosili daleko od simpatičnih plastičnih figurica, budući da pokazuju znake raspadanja.

Pročitajte i:  Fortnite - dve nove Lego igre 

PCPress.rs Image

Kao dobra ilustracija stvarnosti može da posluži priča o fosilu mamuta koji je star oko 40 hiljada godina, a kojeg su naučnici nazvali Buttercup. Naime, fosil je pronađen u severnom Sibiru, na ostrvu Maly Lyakhovsky, a životinja je uginula u močvari, pa su sve ono što se našlo iznad blata pojeli grabljivci, dok je sve ono što se našlo ispod sačuvano – noge, jetra, stomak. Sačuvani ostaci izgledaju kao deo životinje koju je smrt snašla pre samo nekoliko dana, ali polovični fosil svakako nije nešto što izgleda kao igračka.

Uprkos kritikama, naučnici su uzbuđeni što Lego inspiriše decu da se bave naukom, te ističu da bi iskopavanja u budućnosti možda donekle i mogla da se poklapaju sa vizijom nove igračke, ali i apeluju da se razmišlja i o nekim manje popularnim životinjama iz ledenog doba, a poput divljih konja, hijena, jelena, te pećinskih medveda.

PCPress.rs Image

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,