Računari i Galaksija

Isporuka računara ispod očekivanja

Poslednji podaci koje je objavila analitička kompanija IDC pokazuju da globalna isporuka PC računara nastavlja da opada.

racheocity/Flickr
racheocity/Flickr

Tokom poslednjeg kvartala 2012. godine isporučeno je ukupno 89,8 miliona PC računara, što je za 6,4 posto manje u odnosu na isti period 2011. godine.

Pad je veći od onog što su analitičari predviđali – 4,4 posto. Iako je prethodni kvartal bio onaj koji označava novi početak u PC industriji, navodi se u saopštenju kompanije IDC, a povodom izlaska Windowsa 8, zahtev na PC tržištu nije povećan.

Ukoliko se uporede 2011. i 2012. godina u celini, pad je 3,2 posto. Ukupno je u 2012. godini isporučeno 352,4 miliona uređaja.

Što se EMEA regiona tiče, iz IDC-a kažu da je potražnja na tržištu bila onakva kakvu su očekivali, te da su korisnici nastavili da prednost pri kupovini daju tabletima i smartfonima, naročito u prazničnoj sezoni.

Poredak na tržištu, kada govorimo o proizvođačima je manje više ostao isti.

HP je i dalje na prvom mestu, sa 16,7 posto udela, dok mu se Lenovo sve više približava i u četvrtom kvartalu 2012. godine je imao 15,7 posto tržišnog udela.

Pročitajte i:  ASUS Zenbook Duo: Raznovrsna uživancija

Treći je Dell, četvrti Acer i peti ASUS.

tabelaIDC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,