Istraživanje: Tinejdžeri su budući hakeri?

hackerPrema istraživanju kompanije Panda Security, više od polovine tinejdžera starih od 15 do 18 godina internet koristi svakodnevno. U proseku, oni su nedeljno oko 18,5 sati online, od čega 32% vremena posvećuju učenju dok u prestalih 68% ulaze igranje, gledanje video materijala, slučanje muzike, ćaskanje…

A dok je 63% roditelja zabrinuto za bezbednost njihove dece na internetu, posebno u vezi kontakta sa nepoznatim ljudima i pristupa neprimerenom sadržaju, nijedan roditelj nije zabrinutu vezi mogućih ilegalnih online aktivnosti njihove dece. S druge strane, 67% tinejdžera je makar jednom pokušalo da ostvari pristup tuđem (najčešće osobe koju poznaju) nalogu za IM programe ili društvene mreže, dok je 20% njih slalo i objavljivalo online kompromitujuće fotografije njihovih poznanika bez saglasnosti.

Istraživanje je pokazalo i da oko 17% tinejdžera tvrdi da ima napredno tehničko znanje i da umeju da nađu hakerske alatke na internetu. Od tog broja, njih 30% ih koristilo makar jednom, najčešće (86%) iz radoznalosti.

Luis Corrons, tehnički direktor PandaLabsa, smatra da “napredno znanje koje deca stiču upotrebom besplatnih alata i sadržaja često može da ih uključi u ilegalne aktivnosti”. Tinejdžeri su koristili trojance da špijuniraju svoje partnere, upadali su na školske servere da unapred vide ispitne zadatke, a krali su i identite poznanika na društvenim mrežama.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Tokom 2023. godine primećen značajan porast ransomware aktivnosti
SBB

Tagovi: , , ,