Izdaju nas aplikacije za smartfone

bad-applePo istraživanju Volstrit žurnala, više od polovine aplikacija za iPhone i Android dele lične podatke o korisnicima s marketinškim agencijama. Tačnije, pedeset šest (od ukupno sto jedne ispitane popularne aplikacije za smartfon) bez znanja ili saglasnosti korisnika emituju jedinstvene podatke o uređaju trećoj strani. Četrdeset sedam aplikacija emitovalo je lokaciju telefona, a pet je slalo godine, pol i druge lične podatke marketinškim kompanijama.

Aplikacije za iPhone emitovale su više podataka od onih za Android, otkrilo je istraživanje. Među najgorima je TextPlus 4, aplikacija za tekstualne poruke, koja obaveštava osam marketinških agencija o PIN kodu telefona, a dve o poštanskoj adresi, godinama i polu korisnika.

Apple je rekao kako aplikacije za iPhone ne mogu emitovati podatke pre dobijanja korisnikove saglasnosti i objašnjenja kako i gde će se pomenuti podaci koristiti“, piše Volstrit žurnal. Međutim, mnoge testirane aplikacije krše to pravilo. Apple još nije objavio zvaničan odgovor na pomenuti članak.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Vaš Android browser je pun bespotrebnog sadržaja - očistite ga sa nekoliko dodira
SBB

Tagovi: , , ,