BIZIT plus

Izgubljena first-person Pokémon igra lica pronađena je i obnovljena

Did You Know Gaming? je dosad prevalio dug put.

PCPress.rs Image

Uhvatite ih sve!

Nekada blog pun Facebook-sličnih slika s upitnim videoigračkim kvizovima, danas je to YouTube imperija s fokusom na istoriju i očuvanje videoigara. Poslednji projekat DYKG uključivao je obnavljanje izgubljene Pokémon igre za browser nazvane “Pokémon 2000 Adventure”, koja sada može da se pronađe na Internet Archive-u.

Pokémon 2000 Adventure prvobitno je napravljen kao deo marketinške kampanje za drugi Pokémon film. Igra je delo kompanije Cyberworld, koja je stvarala 3D okruženja za browsere kao promotivne alatke, omogućavajući korisnicima da lutaju rekreacijama scena iz filmova, stripova i slično. Angažovana od strane Warner Bros-a kako bi pomogla u promociji filma “Pokémon: The Movie 2000”, Cyberworld je otišao korak dalje i napravio igru koje se s radošću seća, iako je bila kratkog veka. Igrač je mogao da bira između tri tima Pokémona s različitim sposobnostima, koje bi koristio za rešavanje zagonetki na tri ostrva koja se mogla istražiti.

Sa svojim 3D svetom naseljenim 2D likovima, Pokémon 2000 Adventure podsećao je na pucačine kasnih devedesetih. Bila je prava i stvarna videoigra, i to se ispostavilo kao njen kraj. Nakon što je za mesec dana sakupila oko milion preuzimanja, Nintendo ju je ugasila.

Kako je Eddie Ruminski, programer u Cyberworld-u koji je radio na Pokémon 2000 Adventure, objasnio u DYKG-ovom videu: “Nintendo se iznenada zabrinuo i odmah nas je zadesio zahtev za obustavu i zabranu.” Očekujući skromnu interaktivnu veb-turističku avanturu umesto videoigre, Nintendo se zabrinuo zbog zabune u brendu između Cyberworld-ovog stvaranja i zvaničnog proizvoda. “To je bio najveći kompliment,” rekao je Ruminski. 

Zahvaljujući Ruminskiju, koji je obezbedio fajlove, i arhivistima rufus10 i DoomTay koji su uspeli da ih pokrenu, Pokémon 2000 Adventure danas ponovo može da se igra. Možete ga preuzeti sa Internet Archive-a u paketu koji uključuje i dokumentaciju o dizajnu i storyboarde, kao i sirove fajlove i demo verzije drugih igara iz Cyberworld-a. Ako ste je igrali u to vreme, pretpostavljamo da će pokretanje Pokémon 2000 Adventure danas biti snažna doza nostalgije.

Iako se nijedna od Pokémon igara na PC-u nije proslavila na isti način kao Pokémon, serija je našla svoj dom na platformi zahvaljujući emulatorima i randomizer-ima, koji doprinose igrivosti, a zatim postoji i čitava istorija čudnih bootleg Pokémon igara na PC-u.

Izvor: Pcgamer

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: