Izlagači zadovoljni ovogodišnjim CEBIT-om

U subotu, 9. marta zatvoren je ovogodišnji sajam CEBIT, a po rečima Franka Peršmana, člana upravnog odbora Deutsche Messe zaduženog za CEBIT, kao vodeći svetski događaj svetske digitalne privrede ove godine lestvicu podigao još više.

Foto-1U prvom planu je bilo poslovanje na međunarodnom nivou a što se ogleda u učesnicima iz više od 70 i postilaca iz preko 120 zemalja. Primećen je porast stručnih posetilaca na 84%, čime se postiže i veći efekat sajma. Startupi su činili primetan deo sajma, preko 200 novih, svežih ideja iz mladih firmi.

Broj prodatih karata je 20 posto manji, tako da je zabeleženo 285000 posetilaca, ali su u Cebitu time vrlo zadovoljni, jer ističu kvalitet pre kvantiteta. Drugim rečima, bolje je manje ali prave publike. Da im je rezon ispravan dokaz su zadovoljni izlagači, koji su i za 50 posto premašivali svoja predviđanja.

U petak, 8. marta, sajam CEBIT posetio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Zadržao se na štandu SIEPA kroz koji su se predstavile domaće firme 2D Soft, ASW, Belit, Comdata, Essential Dots, Htec i Omnicom Solutions. Tom prlikom predstavio je plan podrške IT industriji koji je Vlada usvojila sam dan pre. Plan kreće od pomoći za startup projekte, nekima i bespovratna sredstva ako imaju investitore koji će dalje nositi projekat. Otvaranje tehnoloških parkova u najvećim gradovima (Beograd, Novi Sad, Niš) je u planu, kao i smanjenje doprinosa i poreza za trećinu u ovom industrijskom sektoru. Druga polovina godine je određena za puno ostvarivanje ovog plana.

 Autor: Boris Stanojević

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,