BIZIT plus

Izumitelj Pascal-a, Niklaus Wirth, preminuo u 89. godini

Na samom početku ove godine, IT svet doživeo je jedan veliki gubitak – 1.1.2024. godine preminuo je Niklaus Wirth, čovek koji je mnoge generacije uveo u svet programiranja, metodologije softverskog inženjeringa i hardverskog dizajna.

PCPress.rs Image

Niklaus Wirth je izumitelj nekada veoma popularnog programskog jezika – Pascal-a. Rođen je 15. februara 1934. godine u Švajcarskoj, a pored Pascal-a, zaslužan je i za razvoj Algog W i Modula-2 jezika. Wirth je preminuo 1.januara 2024. godine.

Wirthov uticaj na razvoj kompjeterskih nauka je nemerljiv. Njegovo potenciranje na jednostavnosti, jasnoći i efikasnosti u programskim jezicima ostavilo je neizbrisiv trag u razvoju softvera. Principi koje je on zastupao, postavili su osnove struktuiranih tehnika programiranja. Iako je najpoznatiji po Pascal-u, Wirth je svoj doprinos dao i u drugim oblastima računarskih nauka. On je imao jednu od ključnih uloga u dizajniranju Oberon operativnog sistema, zasnovanog na TUI-u (Text User Interface), koji kombinuje point-and-click jednostavnost grafičkih korisničkih interfejsa, sa lingvističkom snagom komandne linije.

Zaostavština koju je ostavio iza sebe i u narednim generacijama će inspirisati naučnike i softverske inženjere širom sveta. Njegov rad ostaje zapisan u istoriji računarskih nauka, a njegova vizija elegantnog programiranja i efikasnog softverskog dizajna biće i dalje izučavana na tehnološkim fakultetima.

Pročitajte i:  Microsoft objavio kada će „ugasiti“ WordPad

Izvor: Developer Tech

Facebook komentari: